VRUĆA POLITIČKO-PRIVREDNA JESEN U KALESIJI

Suad Bešlić odgovara: Nisam pristao na ucjenu, htjeli su me prevariti... Tražim reakciju Ambasade Njemačke u BiH!

Front 26.09.20, 16:18h

 Suad Bešlić odgovara: Nisam pristao na ucjenu, htjeli su me prevariti... Tražim reakciju Ambasade Njemačke u BiH!
Veliki interes javnosti izazvao je intervju kalesijskog privrednika Suada Bešlića u kojem se bavio situacijom u ovome gradu. Usljedilo je niz reagiranja prozvanih strana, a sada Bešlić ponovno odgovara na demanti koji je, putem svoje advokatske kancelarije, poslala njemačka firma Josef Letner GmbH

 

Odgovor Suada Bešlića objavljujemo u cijelosti u nastavku:

 

Povodom demanta objavljenog na DEPO Portalu od strane firme Josef Lentner GmbH i dostavljenog preko advokatske kancelarije Elezovic-Dževdetbegović iz Tuzle, želim naglasiti sljedeće: 

 

Na sastanku u firmi Josef Lentner GmbH između gospodina Hausmanna i aktuelnog načelnika općine Kalesija Seada Džafića nije došlo do dogovora o zajedničkoj saradnji na području općine Kalesija jer se nisu mogli dogovoriti kome će pripasti 51% udjela u firmi, a sa udjelom 50% - 50% nisu htjeli potpisati zajedničku saradnju. Tako je propala ideja o „Jeftinoj radnoj snazi“ u općini Kalesiji. (Posjedujem dokaz o ovoj posjeti i ustupljen je redakciji DEPO Portala.)


Nadalje, u dopisu firme Josef Lentner GmbH koja navodi da su demanti netačni, istina je sljedeća: Kada nisam pristao na ucjenu gdina Mathiasa Hausmanna da se dobit od 638.000,00 KM proknjiži kao nedostatak u kvalitetu proizvoda (suosnivač u firmi Sućo d.o.o Živinice), firma Josef Lenther GmbH suprotno odredbama i ovlaštenjima, putem e-maila (dokaz dopisa je također u prilogu dosavljenim redakciji) naređuje gospodinu Fadilu Husiću, knjigovođi firme Sućo d.o.o Živinice (vlasnik firme Spectrum), da raspiše konkurs za prijem radnika na poziciji: Stellenbeschreibung technischer Produktionsleiter Bosnien (dokaz je također u prilozima dostavljenim redakciji).

 

Iako nadležni organ komapnije Sućo d.o.o Živinice nije donio odluku o zamjeni direktora društva, knjigovođa firme, gospodin Fadil Husić, bez ovlaštenja Uprave društva i samoinicijativno za potrebe sprovedbe „konkursa“ za radno mjesto „direktor proizvodnje“ otvara e-mail adresu: [email protected], prevodi test sa njemačkog na bosanski jezik, te raspisuje konkurs za prijem direktora u firmi Sućo d.o.o Živinice bez mog znanja.


Nakon saznanja o igranci koja mi se priprema, u telefonskom pozivu gospodin Fadil Husić potvrđuje sve navedeno i traži od mene, direktora firme, da pristanem na prijedlog gospodina Mathiasa Hausmanna, suvlasnika firme, sljedećim riječima “Tvoji su dani odbrojani“.

 

Ja, kao direktor firme angažujem advokatsku kancelariju Muhić iz Tuzle, koja svojim dopisom prekida svu dalju saradnju sa knjigovodstvenim servisom Spectrum Kalesija.
(dopis advokatske kancelarija Muhić je u prilozima dostavljenim redakciji).

 

Dan poslije toga, firma Josef Lentner GmbH zbog otkaza knjigovođi firme Sućo d.o.o Živinice, gospodinu Fadilu Husiću, prekida svu dalju saradnju sa firmom Sućo d.o.o. Živinice 
(dopis o prekidu saradnje je u prilozima dostavljenim redakciji).

 

Znači, ja, Suad Bešlić nisam pristao na ucjenu firme Josef Lentner GmbH da dobit od 638.000,00 KM knjigovođa, gospodin Fadil Husić, proknjiži kao nedostatak u kvalitetu proizvoda, niti da sam pristao na ucjenu da se zaposli druga osoba u firmi na poziciju direktora društva, koju i dan danas obnašam.  

 

Zamolio bi firmu Josef Lenter GmbH da objasni javno kako je angažovala radnike firme Sućo d.o.o Živinice u svom pogonu, gdje su radnici firme napravili 40 vatrogasnih vozila, i na koji način je isplatila 5.500 radnih sati, zbog čega je istu pretresla Njemačka policija (dokaz o ovome takodjer je dostavljen redakciji).


Firma Josef Lentner GmbH nije odgovorila na tužbu firme Sućo d.o.o Živinice na vrijeme koje je zatražio općinski Sud u Tuzli. Razlog tome je: Općinski Sud u Ebersbergu je zaprimio tužbu firme Sućo d.o.o Živinice poslatu putem pravosuđa Bosne i Hercegovine, isti organ ne može tačno da potvrdi datum kada je Sud iz Ebersberga dostavio tužbu firmi Josef Lentner GmbH. (dokaz je u prilogu dostavljenom redakciji). 

 

Iako je njemačko pravosuđe obavezno po Konvenciji o dostavljanju inostrano sudskih i vansudskih akata u građanskim i trgovinskim stvarima (Hag, 15.novembar 1965.) da ispunjava svoje obaveze časno i pošteno, u ovom slučaju se javno vidi korupcija koje, nažalost, ima i u njemačkom pravosudnom sistemu.

 

Povodom ovog presedana, kao građanin države Bosne i Hercegovine i čovjek koji je dugi niz godina živio u SR Njemačkoj, tražim od Ambasde SR Njemačke u Bosni i Hercegovini da se oglasi po navedenom pitanju. 

 

S poštovanjem,

Suad Bešlić. 

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI