nakon izjava bakira izetbegovića

Čampara: Stoički sam godinama trpio brojne napade, često bez ikakve stranačke zaštite... Što se tiče prijateljstva...

Front 26.09.20, 10:09h

Čampara: Stoički sam godinama trpio brojne napade, često bez ikakve stranačke zaštite... Što se tiče prijateljstva...
Od momenta davanja moje ostavke, osim poruka u medijima nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora, što me navodi na dva moguća zaključka: Ili se ne želi pogledati iznešenim argumentima u oči, ili se čeka da vrijeme odradi svoje i da sve prekriju “snjegovi i šaš”

 

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, federalni ministar unutrašnjih poslova i zastupnik u Skupštini KS, oglasio se na svom Facebook profilu povodom izjava predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koji je, u jednoj emisiji komentirao Čamparinu ostavku na mjesto člana Predsjedništva ove stranke. 

 

Lider SDA kazao je, između ostalog, kako bi volio da Čampara ostane u stranci, te da su prijatelji.

 

- Volio bih da ostane zapamćen po nečemu šta je dobro uradio, a ne po tome što je napustio SDA - kazao je Izetbegović. 

 

Odgovor Aljoše Čampare prenosimo u cijelosti:

 

- O izjavama predsjednika SDA i mog prijatelja Bakira Izetbegovića

 

- Predsjednik Izetbegović je gostujući na Federalnoj televiziji iznio niz tvrdnji i neke od njih, kao što su one da smo prijatelji, da smo puno vremena proveli zajedno, kao i da smo u zadnje vrijeme imali više razgovora, mogu potvrditi.

 

Mi jesmo prijatelji i to se sa moje strane neće promijeniti, bez obzira kako budu tekli dalji procesi i događaji. Isto tako, ni ja neću iznositi detalje naših razgovora, iako slutim da bi mnogi lažni dužebrižnici žarko željeli upravo to saznati, kako bi mogli nastaviti sa teorijama zavjere.

 

Naravno, postoji i ona druga strana našeg odnosa, ona stranačko-politička, o čemu sam između ostalog često javno govorio i na kraju to i napisao u svojoj ostavci.

 

Od momenta davanja moje ostavke, osim poruka u medijima nije bilo nikakvih zvaničnih razgovora, što me navodi na dva moguća zaključka: Ili se ne želi pogledati iznešenim argumentima u oči, ili se čeka da vrijeme odradi svoje i da sve prekriju “snjegovi i šaš”.

 

Izgleda da je ovo prvo. Barem mi je tako zvučala izjava predsjednika Izetbegovića da on ne vidi ništa zabrinjavajuće ili ozbiljno u obrazloženju moje ostavke u kojoj sam više nego evidentno iznio nekoliko velikih problema sa kojima se SDA suočava i koje uporno ignoriše. Jedan od tih problema je afera “Asim”.

 

Mene iznenađuje takva izjava, i mislim da je demotivirajuća za sve one koji se nadaju promjenama na bolje unutar SDA.

 

U vezi sa mojim napredovanjem, pa vidite, u stranci u kojoj decenijama na funkcijama imate jedne te iste kadrove, i gdje je rukovodstvo takvo da starosno, a i formalno već odavno ispunjava uslove za redovnu ili beneficiranu penziju, može djelovati da sam ja brzo napredovao u posljednjih 15 godina koliko sam u SDA i koliko se bavim politikom, jer pored takvih “ušančenih” kadrova, očito je da mladi ljudi, i to je istina, nemaju šanse i guši im se svako nastojanje da dođu do izražaja, pa je moj uspjeh primjetan. 


Pomenuo je Izetbegović i da mi je stranka sve dala, to i nije posve tačno, i mnogo je korektnije kazati da je riječ o uzajamnom odnosu, jer sam i ja stranci dao moj puni angažman, donoseći glasove i uspješno štiteći one programske ciljeve za koje sam smatrao da su ispravni i dobri za građane i državu.

 

Zbog toga sam stoički godinama trpio brojne napade, često bez ikakve stranačke zaštite. Prema tome, sve ovo treba imati u vidu, jer je SDA dala šansu mnogima koji nikada nisu provjerili svoj rejting na izborima, a koji su obavljali i još uvijek obavljaju značajne funkcije iako su kroz afere, koje smo imali priliku vidjeti zadnjih mjeseci, ukaljali ugled SDA.

 

A kada govorimo o stalnom spočitavanju da obavljam tri funkcije, želim podsjetiti da za dvije, od te tri funkcije, legitimitet crpim direktno iz povjerenja koje su mi dali građani, odnosno broja glasova koje sam osvojio. Osim toga, ja sam na izborima 2018. godine jedini u SDA prešao cenzus od 20% i pored Semira Efendića osvojio i SDA donio najveći broj glasova, i upravo sam po tom osnovu izabran za delegata SDA u Dom naroda FBIH.

 

Što se tiče treće pozicije, pozicije federalnog ministra unutrašnjih poslova, obnašam je u tehničkom mandatu po istim pravilima po kojima tu funkciju obnaša moj kolega Edin Ramić, koji je izabran u NSRS ili Šemsudin Dedić koji je izabran u PSBIH, no interesantno je zašto u izjavama SDA-ovih funkcionera ili u podobnim medijima niste nikada čuli da se to bilo kome osim meni spočitava.

 

Na komentar gospodina Izetbegovića o tome kako bi volio da me se upamti, imao bih samo reći da to jedino zna dragi Bog, ali i da bi svako od nas koji se bavimo javnim poslom trebao razmisliti po čemu će i kako ostati upamćen. Što se mene tiče, ja ću svoj posao i politički angažman nastaviti raditi časno i pošteno, za opšte dobro i najbolje što umijem, i nadam se da ću po tome ostati upamćen.

 

Istovremeno nadam se i iskreno želim i da moj predsjednik ostane zapamćen kao vizionar koji je u SDA svojom politikom privukao mlade, sposobne, obrazovane kadrove sa validnim diplomama koji bi pomogli u upravljaju i kreiraju pozitivnih procesa unutar stranke i društva, nalik političarima evropskog ranga, ali i po tome što će očistiti društvo i stranku od malicioznih pojava kakva je korupcija.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI