video/ renoviranje će koštati 8-9 miliona KM

Evo kako će izgledati preuređena zgrada Vječne vatre u Sarajevu, Sattler i Skaka potpisali ugovor o zajmu za nove prostorije

Hronika 24.09.20, 19:46h

Evo kako će izgledati preuređena zgrada Vječne vatre u Sarajevu, Sattler i Skaka potpisali ugovor o zajmu za nove prostorije
Ove prostorije bit će u historijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, a kako je istaknuto, postat će novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji


Europe House u Sarajevu, u historijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, postat će novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

 

Naime, u Sarajevu su šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, potpisali ugovor o zajmu za nove prostorije Europe House.

 

Preuređenje zgrade koštat će između 8 i 9 miliona KM - EU će izdvojiti 2,8 miliona eura, a Grad Sarajevo 4 miliona KM.

 

Ove prostorije bit će u historijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, a kako je istaknuto, postat će novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

 

- O važnosti i povijesnom činu ovog trenutka će govoriti vrijeme ispred nas. Grad Sarajevo i institucije grada dobivaju trajan smještaj u ovoj prelijepoj zgradi u samom srcu Sarajeva. Više od dvije godine smo radili na realizaciji ove ideje i čestitam projektnom timu. Ovo će zasigurno biti sjedište Grada Sarajeva onako kako to on zaslužuje. Još jedna važna informacija je da smo mi prvi organ uprave u BiH koji će dijeliti krov sa Evropskom unijom. Grad Sarajevo će vrijeme koje je pred nama uložiti da postanemo dio velike zajednice Europske unije - rekao je Skaka.

 

Vrata nove Europe House u Sarajevu bi se trebala otvoriti tokom obilježavanja Dana Evrope, 9. maja 2021. godine te jačati prisustvo Evropske unije i omogućiti aktivnije učešće građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.

 

U videoprilogu pogledajte kako će izgledati Evropska kuća u Sarajevu.

 

 
(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI