Koja su vaša prava?

Crne liste: Kako se zaštititi od prevare prilikom kupovine i prodaje na internetu

Biznis Klub 24.09.20, 08:28h

Crne liste: Kako se zaštititi od prevare prilikom kupovine i prodaje na internetu
Ombudsmani savjetuju da ukoliko se ne izvrši povrat novca, potrošač ima mogućnost da se obrati nadležnoj tržišnoj inspekciji ili policijskim organima, te da prijave određenu stranicu s obzirom na opasnost od budućih prevara potrošača

 

Kupovina putem interneta, najčešće putem Facebooka, Instagrama često završi loše, nekad na štetu kupca, a nekada na štetu prodavača, piše Faktor.

 

Brojne su stranice sa takozvanim crnim listama na kojima se objavljuju neodgovorni profili koji nisu izvršili dogovorene obaveze, platili preuzetu robu, nisu je uopće preuzeli te je vraćena prodavaču ili su prodavači poslali pogrešnu veličinu, boju ili potpuno drugi proizvod, a zatim se više nisu javili kupcu.

 

S obzirom na učestalost te pojave i jedni i drugi bi trebali biti puno oprezniji, savjetuju ombudsmani za zaštitu potrošača.

 

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH ističu kako su imali žalbi potrošača u vezi s internet-kupovinom.

 

- Savjetovali smo potrošače kako bi zaštitili svoja prava i ekonomske interese. S aspekta zaštite potrošača, koji nam se prvenstveno obraćaju, njima se preporučuje da prije internet-kupovine svakako provjere sigurnost stranice, eventualne komentare korisnika, kao i druge važne elemente sa stranice koje se tiču kupovine – pojašnjavaju ombudsmani.

 

Ističu kako je jedini način da se kupci i prodavači obostrano zaštite jeste "dobra poslovna praksa i poštivanje uzajamnih prava i obaveza, što ponekad ugrožavaju tzv. "nadritrgovci", dovodeći u pitanje dobru poslovnu praksu i pri tom oštećujući kako interese potrošača, tako i onih savjesnih trgovaca.

 

- Kroz dosadašnju praksu se pokazalo da upravo one ponude, koje nam djeluju kao neodoljive, odnosno one koje se ne mogu odbiti, predstavljaju upravo najveći rizik za potrošača. Zakon o zaštiti potrošača u BiH propisuje mogućnost odustajanja od ugovora na daljinu, odnosno odustajanja od internet-kupovine u roku od 15 dana od dana prijema proizvoda i to na način da kupac pismeno odustane od ugovora na daljinu i o svom trošku izvrši povrat proizvoda prema trgovcu, dok je obaveza trgovca da izvrši povrat novca potrošaču u roku od 15 dana – navode.

 

Ombudsmani savjetuju da ukoliko se ne izvrši povrat novca, "potrošač ima mogućnost da se obrati nadležnoj tržišnoj inspekciji ili policijskim organima, te da prijave određenu stranicu s obzirom na opasnost od budućih prevara potrošača. U slučaju spora nadležan je nadležni sud prema sjedištu trgovca".

 

- Zbog eventualnih problema po pitanju internet-kupovine potrošačima se predlaže da prije svake kupovine, provjere da li su uvjeti dostave i povrata dobro objašnjeni, da budu oprezni s ličnim podacima, da izaberu sigurnu metodu plaćanja, te provjere da li konkretna web stranica nudi siguran način plaćanja, što je slučaj ako se pri dnu zaslona web stranice nalazi ključić ili katanac ili ako internetska adresa započinje s https://, jer samo informisan potrošač je i zaštićen potrošač – zaključuju.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI