bogat repertoar

U petak počinje 17. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska'

Kultura 23.09.20, 12:01h

U petak počinje 17. Međunarodni festival komedije 'Mostarska liska'
Sve predstave festivala se igraju u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a, uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi

 

U Narodnom pozorištu u Mostaru danas je održana konferencija za medije povodom održavanja 17. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“. Festival će biti održan od 25. do 30. septembra tekuće godine, a program festivala čini 6 sjajnih pozorišnih komada komediografskog žanra domaće bh produkcije. Govoreći o organizaciji festivala, direktor Mujkanović je podsjetio na brojne izazove za same organizatore ističući složenost čitavog procesa ali i odlučnost da se ne prekida kontinuitet festivala, pa je i samo održavanje u datim okolnostima veliki uspjeh.

 

„Upravo u toj činjenici i leži njegova važnost i to je pokazatelj ne samo o organizacijskim kapacitetima kojima ova kuća raspolaže već i o stepenu entuzijazma i ljubavi koju poklanjamo ovom poslu. Bez te stopostotne predanosti i vjere da će cijeli festival proći u najboljem redu, ne bi ni bilo ovog događaja. Narodno pozorište je relativno mali ali dobro organizovan i dinamičan kolektiv koji je uspio ne samo u organizaciji 'Liske' već vjerujem i da će ostatak sezone biti uspješan. Iako je pozorišna sezona na samom početku, mi smo već osvojili nekoliko nagrada, a pozvani smo na više festivala u toku sezone, te nastavljamo s ranije dogovorenom turnejom predstave 'Identitluk'.

 

Naročito nas raduje visok stepen odziva sponzora koji su podržali organizaciju festivala što zapravo govori o stepenu povjerenja u nas. Povjerenje publike, sponzora i poslovnih partnera znak je da je Narodno pozorište uvažavano u ovom društvu  i da nikad nije ni prestalo biti avangarda kulturne scene, bez obzira šta proživljavalo na unutrašnjem planu“, istakao je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

 

Selekciju za ovogodišnji festival izvršio je umjetnički direktor NPM-a Emir Spahić, te je istakao da je na ovogodišnji festival stiglo čak 50 prijava iz regiona.

 

„Festival je trebao biti održan u mjesecu aprilu, ali zbog situacije sa pandemijom morali smo pomjeriti termin i napraviti novu selekciju koju čine predstave bh produkcije zbog svih ograničenja. Imamo pet predstava u takmičarskom dijelu, a šesta predstava se igra u čast nagrađenih. Imat ćemo zapravo uvid, presjek prošle sezone bh pozorišta, a usko vezane za predstave komediografskog žanra. Jako kvalitetne predstave ćemo imati priliku gledati iz skoro svih profesionalnih pozorišta iz BiH. Gledajući na selekciju žao mi je što ne možemo gledati kvalitetne predstave iz regiona i sagledati šta se radi u pozorišnim kućama naših susjeda. Međutim nije bio problem napraviti selekciju sa predstavama iz BiH, jer su to podjednako kvalitetne predstave. Na samom početku festivala ćemo se prisjetiti rano preminulog naše kolege Mirsada Elezija, tako da je ovogodišnji festival posvećen odnosno u sjećanje na njega“, naglasio je Emir Spahić, umjetnički direktor NPM-a.

 

U programu 17. Međunarodnog festivala komedije publika ima priliku gledati: 


1. "Fistik ili san o suncu, mjesecu i drugim sitnicama" Almira Imširevića, režija Admir Glamočak, produkcija NP Sarajevo
2. "Istina" Florijana Zelera, režija Željko Stjepanović, produkcija GP Jazavac Banja Luka
3. "Identitluk" prema motivima djela Amina Maaloufa, režija Tanja Miletić Oručević, koprodukcija NP Mostar, HNK Mostar i SIU Mostar
4. "Putovanje" Vahida Klopića, režija Midhat Kušljugić, produkcija NP Tuzla
5. "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana, režija Kokan Mladenović, produkcija Kamerni teatar 55 Sarajevo
6. "Čorba od kanarinca" Miloša Radovića, režija Riad Ljutović, produkcija JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

 

Sve predstave festivala se igraju u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a, uz poštivanje svih mjera i naredbi Krizog štaba FBiH koje su na snazi.

 

Stručni žiri festivala čine glumac Dragan Jovičić, predsjednik žirija, zatim režiser Ivan Lemo i akademski slikar i nekadašnji direktor NPM-a Salko Pezo. Žiri medija čine Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, a žiri publike radit će u sastavu Nada Dalipahić, Seada Kuštrić i Šejla Mašić.

 

Od pratećih programa izdvajamo izložbu „Komarac“ humoristički prilozi iz mostarskih novina „Sloboda“ autora Darija Terzića, te mini koncerte mostarskih umjetnika DJ Šef i Anita Šunjić koji će biti upriličeni svake večeri nakon izvedbe predstave u foajeu NP Mostar.

 

Pokrovitelji festivala su Grad Mostar i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su UniCredit banka, Medical d.o.o Mostar, Poliklinika Jurišić, Vinarija Carski vinogradi Mostar, Hotel Bristol i Staropramen, dok su medijski partneri mostarski.ba, bljesak.info, klix.ba, RSG radio i Običan radio.

 

ULAZNICE


Ulaznice za Festival po cijeni od 10 KM su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 - 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI