Otvoren ured američke razvojne agencije

Vučić: Tamo gdje dođu Amerikanci, tamo ima budućnosti

Front 22.09.20, 20:12h

Vučić: Tamo gdje dođu Amerikanci, tamo ima budućnosti
Vučić je, nakon toga, rekao da Srbija od 1881. godine nije imala ovako važan sporazum u sferi ekonomije sa SAD-om, dodajući da je ovo važan dan

 

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler i premijerka Srbije Ana Brnabić simbolično su, nakon potpisivanja zajedničke izjave, virtuelno otvorili kancelariju DFC-a.

 

Sastanak državnog vrha Srbije i delegacije Sjedinjenih Američkih Država počeo je danas u 14 sati u Palati Srbija u Beogradu i završio se u 15, kada je potpisana izjava. Sastanku prisustvovali predsjednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler.

 

Vučić je, nakon toga, rekao da Srbija od 1881. godine nije imala ovako važan sporazum u sferi ekonomije sa SAD-om, dodajući da je ovo važan dan.

 

Obraćajući se poslije otvaranja kancelarije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da razgovori u Vašingtonu nisu bili u svemu laki, ali da će Srbija potpisane obaveze da ispunjava. Navodi da je tamo postignuto mnogo jer su odškrinuta vrata starog prijateljstva. Zahvalio je predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu za koga kaže da je imao dovoljno razumijevanja i želio je "da slusluša i nas koje nisu uvijek svi željeli da saslušaju", koji je imao i strpljenja i koji je želio da pokaže poštovanje i za srbijanski narod i za građane Srbije.

 

Vučić je naveo da je u Srbiji danas takav američki tim koji pokazuje da se to što se desilo u Vašingtonu i "nije samo zbog  američkih izbora", kako govore u javnosti, već "prije svega njihove ideje da budu prisutniji u regionu i da svima nama pomognu da normalno živimo, da možemo kroz ekonomiju". Naša ideja je da razvijamo ekonomske odnose sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, da imamo četiri slobode - a to su sloboda protoka robe, ljudi, kapitala i usluga i mislimo da će to da poboljša život svih ljudi, rekao je Vučić.

 

Predsjednik Srbije je ocijenio da dolazak DFC-a, Američka razvojna agencija ima i simobolički značaj, jer to gledaju sve kreditne agencije "koje Srbiju vrlo visoko svrstavaju". "Tamo gdje dođu Amerikanci, tamo gdje je američka razvojna agencija, tamo ima budućnosti i to su dobri signali za takvu zemlju, za takav region. Mi smo ponosni što se u Beogradu otvara takva kancelarija i ponosni smo što će ti ljudi da gledaju i da brinu šta ćemo da uradimo", naveo je, naglašavajući važnost infrastrukturnih projekata koji će povezati Srbiju sa Dračom.

 

Vučić je prenio da je prošle godine postojao "historijski maksimum u trgovinskim razmjenama sa SAD-om", dvostruko veći nego 2013. godine, ali konstatuje da su to i dalje relativno male cifre - 854 miliona dolara, navodeći da vjeruje da kroz ovu saradnju može za pet godina da se postigne dvostruki rast u tom segmentu.

 

Prethodno su, podsjetimo, u rezidenciji ambasadora SAD-a u Beogradu održani su razgovori privrednih komora Srbije, Kosova i američke razvojne finansijske korporacije.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI