Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica

Formirali su predmet, a šta će biti kad padne mrtva glava... Šokantno je da Tužilaštvo Viškovića nije pozvalo 'ni na kafu'

Front 22.09.20, 19:36h

Formirali su predmet, a šta će biti kad padne mrtva glava... Šokantno je da Tužilaštvo  Viškovića nije pozvalo 'ni na kafu'
Ovaj podatak je manje - više poznat barem 15 godina. 13 godina najmanje Tužilaštvo sjedi na njemu, ispričao je Suljagić

 

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, rekao je danas za N1 da je šokantna činjenica da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije pozvalo Radovana Viškovića ''ni na kafu''.

 

Nakon objave iskaza zaštićenog svjedoka u kojem se spominje umiješanost premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u premještanje masovnih grobnica, objavljeni su novi detalji u vezi ovog slučaja. O šutnji Tužilaštva, Spomeniku mira u Srebrenici i i aktuelnoj političkoj situaciji sa Suljagićem smo razgovarali u emisiji Dan uživo.

 

Prema njegovim riječima, stvar je šokantna jer se za sve ove navode znalo i ranije. Ime prvog čovjeka Vlade Republike Srpske, istakao je gost N1, spominjalo se i ranije u haaškim presudama.

 

''Sama ta stvar je šokantna, mi za ovaj iskaz znamo jer je dat 2017. godine, a za navode znamo od mnogo ranije. Radovan Višković se spominje u presudi Radoslavu Krstiću, Beari, Popoviću i drugima. Ovaj podatak je manje - više poznat barem 15 godina. 13 godina najmanje Tužilaštvo sjedi na njemu'', ispričao je Suljagić za N1.

 

Kako i zbog čega se dogodilo da Tužilaštvo 13 godina ne radi ništa, to je šokantno - ocijenio je gost Dana uživo.

 

''Radovan Višković nije bježao, bavi se javnim poslom zadnjih 15-20 godina. Ima ogromnu izvršnu moć, budžet od tri milijarde maraka. Radovan Višković ni nakon sedam dana da ne bude pozvan ni na kafu u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, to je već šokantno'', istakao je.

 

O objavi identiteta zaštićenog svjedoka...

 

''24 sata su prošla do trenutka kada je RTRS to objavio, a da niko nije reagirao, nevjerovatno'', rekao je on uz konstataciju da je to krivično djelo i da je Regulatorna agencija zakomunikacije u ovom slučaju ireleventna.

 

''Oni su tobože formirali predmet, a šta će biti kad padne mrtva glava?'', zapitao se on govoreći o Tužilaštvu BiH.

 

Potom je poredio slučaj Višković sa slučajem respiratori u kojem je, podsjećamo, Federalni premijer Fadil Novalić bio uhapšen, a govorio je i ostalim aktuelnim temama.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI