Jednostavno

Kupite banane, a one brzo postanu trule? Spriječite to ovim jednim trikom

Auto & Dom 21.09.20, 13:10h

Kupite banane, a one brzo postanu trule? Spriječite to ovim jednim trikom
Imajte na umu da ćete ovom najboljom metodom čuvanja spriječiti i da truli voće oko njih

 


Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert tvrdi kako su banane, čak i one zelenkaste i nezrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Imaju puno antioksidansa, odličan su međuobrok, a od njih se mogu raditi i razni zdravi deserti poput palačinki ili banana kruha.

 

Jedina loša strana je što, nakon kupovine, jako brzo počnu truliti.

 

Kako ih ne biste više morali bacati ili iskoristiti za neko jelo jer su premekane da ih jedete samostalno, Reader's Digest donosi nekoliko savjeta kako ih što bolje čuvati.

 

Prvi trik je zamotavanje stabljike u plastičnu foliju. Omotajte ju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike - da bude što bolje omotana.

 

Druga metoda je zamrzavanje. Ne samo da će to spriječiti da počnu truliti, već je i buduća upotreba puno lakša. Ogulite ih, narežite na kolutove, dobro zatvorite u zdjelicu ili plastičnu vrećicu i zamrznite. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu slastica i smoothieja. Ako ih baš ne želite zamrznuti, možete ih samo jednostavno pohraniti u hladnjak - bez guljenja i rezanja.

 

Jeste li primijetili da na tržnicama banane često budu obješene na neku špagu? To je tajna njihovog sporog truljenja i najbolja metoda čuvanja od navedenih! Beru se dok su još zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava.

 

Također, na taj način štitite stalo voće - da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI