Nakon nove provale načelnika sarajevske Općine Centar

Kakva blamaža i 'biseri mudrosti'! Ajnadžiću, ukloni kamenje s lažnim citatima Alije Izetbegovića!

Front 21.09.20, 10:54h

Kakva blamaža i 'biseri mudrosti'! Ajnadžiću, ukloni kamenje s lažnim citatima Alije Izetbegovića!
SDA je nakon krađe gradonačelničke pozicije 2016. godine sada počela krasti i citate, stoji u reakciji SDP-a BiH

 


Povodom predizbornih aktivnosti SDA-ovih struktura u Sarajevu, SDP BiH poziva SDA da "ispita porijeklo citata prije nego što ih ovjekovječe uklesane u kamenu i nasađene po Sarajevu".

 

- Nama u SDP-u nije problem ni neupućenost ni nepismenost SDA-ovih kadrova. Navikli smo već i da javna sredstva zloupotrebljavaju za predizbornu kampanju. Međutim, posljednjim činom nanose veliku sramotu cijelom gradu, koji će opet postati predmetom ismijavanja u regiji, a i šire. Ovaj put neće biti krivi "biseri" Abdulaha Skake, nego "biseri mudrosti" pripisani Aliji Izetbegoviću.

 

SDA je nakon krađe gradonačelničke pozicije 2016. godine sada počela krasti i citate.

 

Kada je Nedžad Ajnadžić odlučio uzurpirati javni prostor „citatima“ Alije Izetbegovića nije bio ni svjestan kakvu je blamažu priredio za sebe, niti da je ovim potezom trajno osramotio osnivača SDA Aliju Izetbegovića jer je očima javnosti kao njegove podmetnuo citate koji mu ne pripadaju.

 

Naime, citat „Nauka otkriva, umjetnost stvara“ pripada britanskom slikaru Johnu Opieu iz 18. stoljeća, koji je Alija Izetbegović prenio u svom pisanju. Također, nećemo ulaziti u analizu nekih drugih uklesanih citata o mudrosti, znanju i neznanju koji se mogu posmatrati kao približne parafraze određenih manje ili više poznatih izreka. To ćemo prepustiti stručnoj zajednici.

 

U SDA-u očito svakako ne znaju razliku između umotvorine i krivotvorine. Kada su već građanima o njihovom trošku priredili ovu prvorazrednu blamažu, pozivamo SDA da ukloni svoje predizborno stijenje po cesti kako bi ljudi mogli neometano prolaziti, ne spotičući se na spomenike krivotvorenim citatima. U suprotnom, barem mogu prebrusiti ime autora i citat potpisati imenom stvarnog autora.

 

Sigurni smo da pokojni John Opie nije mogao ni sanjati da će njegov citat biti ovjekovječeni u Sarajevu. Dobro bi bilo da na ponovno "otvaranje" iz SDA pozovu i ambasadora Velike Britanije, s obzirom da se citatom odaje počast umjetniku iz ove države.

 

S obzirom da smo nedavno svjedočili kako i mlade nade, poučeni praksom SDA od njenih prvih dana, kopiraju predizborne izjave iz SDP-a, očito je SDA otvorila sezonu šalabahtera i plagijarizma.

 

Teško je zaključiti da li je žalosniji pokušaj SDA da se narodnim novcem promovira preko Alije Izetbegovića ili to što su od toliko citata odabrali plagijat.

 

Sigurno je da ni Alija Izetbegović nije zaslužio ovakve nasljednike. Umjesto spomenike osnivaču SDA, dobili smo nove spomenike gluposti, neznanju i nepismenosti SDA. U svakom slučaju, uklasavanjem u kamen ove blamaže, može se reći da su iz SDA ipak demantovali misao da je "glup čovjek mrtav i kada je živ" - stoji u reakciji SDP-a BIH.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Nomad.ba/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI