Dragan Čović za 'Večernji list'

S Dodikom nikad nisam niti želim razgovarati o podjeli BiH... S Bošnjacima želim popraviti odnose, ali...

Front 19.09.20, 18:26h

S Dodikom nikad nisam niti želim razgovarati o podjeli BiH... S Bošnjacima želim popraviti odnose, ali...
Volio bih kada bi svi kolege korektno provodili postignute dogovore kao što to radi Dodik s obzirom na to da se dogovori teško postižu, rekao je Čović

 

Posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Zagrebu izazvala je oprečne reakcije u BiH. O Dodikovoj posjeti Hrvatskoj, ali i drugim aktuelnim temama, u intervjuu za Večernji list je govorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

 

Na pitanje novinara zašto je Sarajevo oštro reagiralo na Dodikovu posjetu Zagrebu, Čović je rekao:

 

- Posjet je Milorada Dodika državnom vrhu u Zagrebu dobrodošao u okolnostima kad se naši prijatelji iz RH snažno zalažu za to da BiH dobije europske perspektive te s obzirom na unutarnje odnose u Bih 25 godina nakon Daytonskog sporazuma i podijeljenost koja, nažalost, snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države. U Daytonu je dogovoreno nešto dijametralno suprotno i Dodik upozorava na to. U tome je i korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem mogu postići dobre rezultate, i u tome da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH bez obzira na to tko to bio.   

 

Na pitanje treba li nastaviti razgovore kako bi se pomoglo BiH, lider HDZ-a BiH odgovara:

 

- Trebamo nastaviti ovim intenzitetom da se društvo u BiH organizira na tragu onoga što je u Aneksu 4 Daytona i definirano, da bude zemlja u kojoj će biti osigurano legitimno predstavljanje na svim razinama. Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskoga. To je put koji se mora ubrzano mijenjati, a nikako prešutjeti. S te strane, posjet Dodika Zagrebu je dobrodošao i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme.

 

Na komentar novinara Večernjeg lista da se u "bošnjačkim medijima svaki vaš susret s Dodikom predstavlja kao nastavak stvorene mitomanije o podjeli BiH na tragu dogovora Milošević – Tuđman", te upit da li ima takve ambicije, Čović je kazao:

 

- Bakir Izetbegović i ja imamo, više se susrećemo od Dodika i mene. Međutim, sastanci između mene i Izetbegovića ni izbliza ne privlače pozornost kao susreti s Dodikom, što se ogleda u medijskim istupima u Sarajevu jer se želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji. S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcioniranja BiH te vlasti. U 20-ak godina, koliko surađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima a da oni nisu bili prisutni na tim sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izetbegovićem, Radončićem i drugima. 

 

- Volio bih kada bi svi kolege korektno provodili postignute dogovore kao što to radi Dodik s obzirom na to da se dogovori teško postižu. Razmišljanje o podjeli BiH nikada nije bila tema ni dio agende moga političkog razmišljanja. Naprotiv, jedino o čemu danas razmišljam kada je posrijedi moja domovina BiH jest europska BiH i učinit ću sve da se put u EU nastavi.   

 

Čović je rekao da će optimizam i dalje zadržati "svjestan svih prepreka i iskušenja, ali i s iskustvom koje sam u dva desetljeća stjecao s predstavnicima bošnjačkog naroda".

 

- Izjava Izetbegovića nije ništa novo; u ovom trenutku suočava se s unutarnjim previranjima u SDA pa iznosi ovakve poruke Hrvatima kako bi se skrenula pozornost s tih problema. Ideja o nametanjima komšića i na drugim razinama vlasti postoji kao politički projekt vidljiv u imenovanju tzv. „hrvatskih“ predstavnika u federalnom Domu naroda kada je posrijedi Sarajevska, Tuzlanska i Bosansko–podrinjska županija. Usporedba sa Sejdom Bajramovićem i projektima u nekadašnjoj Jugoslaviji demonstrira odnos brojnijeg naroda i današnje bošnjačke politike u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI