danas u sarajevu

BiH potpisala prvi ugovor o nabavci vakcina protiv Covida-19 sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI)

Hronika 18.09.20, 15:11h

BiH potpisala prvi ugovor o nabavci vakcina protiv Covida-19 sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI)
Ugovor je potpisan nakon što je Vijeće ministara usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 i dao saglasnost za potpisivanje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova


Zamjenik ministra civilnih poslova u Vijeću ministara Siniša Ilić danas je u svojstvu svjedoka potpisao u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina za COVID-19 sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).


Ugovor je potpisan nakon što je Vijeće ministara usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 i dao saglasnost za potpisivanje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

 

"Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike BiH izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za COVID-19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da BiH zatvaraju vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo", istakao je Ilić.

 

On je naveo da je osnovni zadatak institucija u ovom trenutku da postupe u interesu zaštite zdravlja građana.

 

Odlukom Vijeća ministara predviđeno je da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama, u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za COVID-19, snositi institucije entiteta, odnosno Brčko distrikta, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazali.

 

U saopćenju se dodaje da je Vijeće ministara prethodno odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz današnjeg ugovora.

 

Biće pokrenut i postupak pribavljanja vanjske garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19.


(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI