NAKON BLOKADE SVIH RAČUNA

Šta se dešava u GRAS-u: Vlada KS pokušava ga spasiti... U narednih nekoliko sedmica padaju ključne odluke

Biznis Klub 18.09.20, 14:57h

Šta se dešava u GRAS-u: Vlada KS pokušava ga spasiti... U narednih nekoliko sedmica padaju ključne odluke
Prijedlog obuhvata rješavanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Poreznoj upravi Federacije BiH i radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće i čije presude su trenutno blokirale račune preko kojih preduzeće posluje

 

 

 

 

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) objavilo je da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo u prethodnom periodu, a posebno nakon blokade svih računa KJKP GRAS koja je nastupila 20. augusta 2020., preduzeli niz mjera i radnji na rješavanju ovih problema.


Među najvećim problemima u poslovanju GRAS-a, koji su nastali uglavnom u periodu od 2009. do 2016., naveli su dugovanja preduzeća prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH od oko 33.660.000 KM, dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH,  dugovanja prema uposlenim radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu s kolektivnim ugovorom za oblast komunalne privrede od oko 20.000.000 KM, te rješavanje tužbi tužitelja KJKP GRAS protiv tuženog Kantona Sarajevo.


Također, istaknut je i nedovoljan broj voznih jedinica, loše stanje tramvajske pruge, neadekvatan sistem naplate karata i upravljanja javnim prevozom, nedovoljno planiranje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za prevoz subvencioniranih kategorija korisnika i pokriće gubitaka iz prethodnih godina, te problem nepostojanja generalne licence prevoznika koju KJKP “GRAS” ne može produžiti zbog dugovanja za poreze i doprinose.


Iz Ministarstva ističu da su obavljeni razgovori i definisani prijedlozi rješenja sa Upravom za indirektno oporezivanje, Poreznom uprava Federacije BiH, Sindikatom uposlenika KJKP GRAS, advokatom koji zastupa radnike koji su tužili preduzeće, međunarodnim finansijskim institucijama i svim ostalim institucijama Kantona Sarajevo koje mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema.


Prijedlog obuhvata rješavanje obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Poreznoj upravi Federacije BiH i radnicima preduzeća koji su tužili preduzeće i čije presude su trenutno blokirale račune preko kojih preduzeće posluje.


Također, tvrde da već duži period Vlada KS rješava probleme vezane za poboljšavanje uslova za obavljanje usluga javnog prijevoza kroz rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, te realizaciju svih ostalih projekata koji bi trebali da poboljšaju urbanu sliku Kantona Sarajevo.


- U narednih nekoliko sedmica očekujemo usvajanje prijedloga Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju KJKP GRAS koji će se uputiti na razmatranje Skupštini KS, kao osnivaču ovog preduzeća. Nadamo se da će taj Sporazum biti prvi korak ka trajnom ozdravljenju preduzeća - saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja KS.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI