Isti kao oni koje je nabavila Srebrena malina

Opća bolnica: Respiratori koji su stigli kao donacija iz UAE neupotrebljivi za liječenje oboljelih od Covida-19

Hronika 18.09.20, 13:55h

Opća bolnica: Respiratori koji su stigli kao donacija iz UAE neupotrebljivi za liječenje oboljelih od Covida-19
Najviše sam ponosan na to da smo građanima pružili medicinsku njegu u najtežoj situaciji, rekao Gavrankapetanović

 

Vršilac dužnosti direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović kazao je danas da je ta bolnica u posljednja dva mjeseca napravila impresivne rezultate te da su pružili oko 51.000 medicinskih usluga.


Istakao je da su na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva KS-a od 17. jula počeli s novim režimom rada.


- Bio sam iznenađen potrebama građana, a broj od 51.000 je dokaz za to - kazao je Gavrankapetanović.


Naglašava da se njihov rad i otvaranje bolnice za pacijente podudario sa najtežom situacijom po broju oboljelih.


Naveo je da ukupan broj zaposlenih na dan 14. septembra iznosi 739, od čega zdravstvenih radnika 577, nezdravstvenih 162 te da broj nezdravstvenih radnika u odnosu na ukupan broj zaposlenih iznosi 21,9 posto. U toj zdravstvenoj ustanovi zaposleno je 138 specijalista i 45 specijalizanata.


Gavrankapetanović je pojasnio da broj novozaposlenih od 1. januara do 14. septembra iznosi 113, od čega je 41 ugovor na neodređeno vrijeme, na određeno vrijeme 57 te da je uposleno 15 specijalizanata. Posteljni fond iznosi 353.

 

ismet-gavrankapetanovic-fena


Govoreći o broju izvršenih usluga po specijalističkim službama, Gavrankapetanović je naveo da od 17. jula do 19. septembra ukupan broj pregleda u Urgentnom centru iznosi 5.826 te da su dnevno primali u prosjeku oko 95 pacijenata.


U tom periodu imali su 761 operativni zahvat, od čega 202 hitne i 312 ambulantne operacije te je urađeno 13.645 radioloških pretraga, oko 224 dnevno.


Također, u 2019. godini broj pregleda u augustu iznosio je 18.244, dok je u istom periodu 2020. godine iznosio 26.014, što je povećanje za oko 42 posto.


Govoreći o pružanju usluga u Urgentnom centru, Gavrankapetanović je kazao je da je taj broj u augustu 2019. godine iznosio 1.967, dok je u istom periodu 2020. godini bio 3.073, što je za 56 posto više.   

 

Drljević: Respiratori iz UAE nisu za Covid i SARS

Ljekar Ednan Drljević rekao je da su jučer dobili kontingent pomoći u kojem su i dva respiratora, a riječ je o donaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Međutim, pregledom respiratora utvrđeno je da nisu upotrebljivi za Covid-19 zbog nepostojanja određenih dodataka. Također, ne postoji ni servis za ove respiratore.
Naglašeno je da se ovi respiratori mogu koristiti za druge bolesti, ali ne za Covid i SARS.

- Stanje je značajno bolje, obratili smo se i Vladi KS jer su nam potrebna dodatna sredstva. Novi način rada je znatno skuplji, ono što smo prije trošili u mjesec dana, sada trošimo sedmično - naglasio je Gavrankapetanović.  


Istakao je da posao koji oni rade mora biti izvan politike, jer će se zatvaranje zdravstvenog sistema zbog pandemije još dugo osjetiti.


Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da je to vrlo impozantan kolektiv s kojim su u komunikaciji svaki dan. Naglasio je da će Vlada KS dati sve od sebe kako bi rezultati bili još bolji.


- Bolnica je u vrijeme pandemije otvorena za pacijente i želim im izraziti zahvalnost na njihovom angažmanu - kazao je Nenadić te dodao da su u fazi opremanja novog izolatorija koji će biti otvoren uskoro, a koji ima kapacitet od 50 bolničkih kreveta.


Vršilac dužnosti ministra zdravstva KS Draško Jeličić kazao je da je Zavod za zapošljavanje KS osigurao sredstva za zapošljavanje 108 zdravstvenih radnika te da bolnice moraju imati rezervne kapacitete u ljudstvu.


Šefica Urgentnog centra Opće bolnice Merima Šišić istakla je da su u protekla dva mjeseca radili sa osam zaposlenih doktora te da su dali sve od sebe kako bi svim pacijentima pružili usluge.

 

(FENA/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI