Alarmantno stanje

Gradski saobraćaj u Sarajevu bi mogao stati, GRAS-u blokirani računi, nafte imaju do srijede: 'Nemamo kuda dalje...'

Biznis Klub 18.09.20, 11:23h

Gradski saobraćaj u Sarajevu bi mogao stati, GRAS-u blokirani računi, nafte imaju do srijede: 'Nemamo kuda dalje...'
Računi su blokirani zbog potraživanja radnika po sudskim presudama, rekao Ahmetspahić

 


Centralna banka Bosne i Hercegovine blokirala je sve račune sarajevskom javnom gradskom prijevozniku GRAS, saznaje „Dnevni avaz“. Zbog toga ovo preduzeće više ne može nikome ništa platiti, a sav novac koji bude uplaćen na račun GRAS-a banka preusmjerava na račun Porezne uprave FBiH.

 

Poštivati Zakon

 

To znači da GRAS više ne može isplaćivati plaće, kupovati gorivo, dijelove za vozila... Odnosno, javni gradski saobraćaj u Sarajevu bi mogao stati!

 

Kako je za Avaz pojasnio direktor ovog preduzeća Almir Ahmetspahić, računi su trenutno blokirani zbog potraživanja radnika po sudskim presudama.

 

- Mora se poštivati Zakon o platnom prometu. Prvo su u naplati indirektni porezi, pa onda Porezna uprava FBiH. Trenutno smo u pregovorima kako bismo prevazišli ovu krizu. Bilo je sastanaka s Vladom KS, ali nije on finaliziran. Sada nas nisu blokirale porezne uprave nego radnici. Banka je donijela odluku da se poštuje platni promet u FBiH, koji se stavlja u prioritete naplate - rekao je Ahmetspahić.

 

Predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović rekao je da su računi blokirani već 20 dana i da se aktivno radi na rješavanju problema.

 

- Na dobrom smo putu. Uključeni su Uprava preduzeća, Nadzorni odbor, Sindikat, Vlada KS. Nije bitno koliko radnika tuži firmu. Nisu samo problem tužbe. GRAS je dužan 130 miliona KM državi. Nije GRAS preko noći postao dužan, 15 godina se ne plaćaju obaveze. Mi smo ranije nekoliko puta štrajkovali i upozoravali na ovo što se danas desilo - kazao je Muminović.

 

Kaže i da će, ako se iduće sedmice ne deblokira račun, GRAS stati.

 

- Možemo raditi kod imamo nafte, a to je do srijede - dodao je Muminović.

 

Blokada računa u GRAS-u nije ništa novo. I ranijih godina Porezna uprava FBiH i UIO su blokirali račune, ali uvijek je pronađen kompromis. Međutim, sada je, kako je rekao Muminović, Vrhovni sud FBiH naložio da nema odlaganja naplate radničkih potraživanja na osnovu kolektivnog ugovora.

 

- Sada se rješava više problema. GRAS nema kuda dalje, ili će se riješiti problem ili će stati - istakao je Muminović.

 

Bankovne garancije

 

S obzirom na to da je jučer održana redovna sjednica Vlade Kantona Sarajevo, a na kojoj je bilo 50 tačaka dnevnog reda, ministar saobraćaja KS Adi Kalem nije stigao novinarima Avaza dati više informacija o ovoj temi.

 

Avaz nezvanično saznaje da je GRAS tražio od Vlade FBiH novac za gorivo. Međutim, ministrica finansija Jelka Milićević zahtijevala je da im dostave bankovne garancije prije nego što im odobre novac.

 

Stečaj nije rješenje

 

- Ukoliko proglasimo stečaj i formiramo drugu firmu, pa krenemo od nule, i ako se bude radilo pod ovim uvjetima, za godinu ćemo ponovo proglasiti stečaj. Ako se budu mijenjali uvjeti rada i ako se budu poštovali, mi smo za godinu na zelenoj grani - rekao je predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović.

 

Dug GRAS-a prema Poreznoj upravi FBiH je 131,7 miliona KM.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI