NAKON POVRATKA IZ HRVATSKE

'Bilo je lagodno razgovarati u Zagrebu...': Dodik odmah zvao Vučića da mu kaže o čemu je pričao s Plenkovićem i Milanovićem

Front 17.09.20, 21:54h

'Bilo je lagodno razgovarati u Zagrebu...': Dodik odmah zvao Vučića da mu kaže o čemu je pričao s Plenkovićem i Milanovićem
Dodik tvrdi da su svi problemi Hrvata koji žive u RS-u riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi. Kao dodatni argument za te tvrdnje konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja

 

 

Bilo je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj jer su njihovi problemi riješeni", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik o jučerašnjim razgovorima s hrvatskim državnim vrhom o kojima je odmah izvijestio srbijanskog predsjednika.


Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu kazao kako je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zvao u jutarnjim satima i prenio mu o čemu je u srijedu razgovarao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, prenosi Index.hr.


"Vučić može biti odličan sugovornik i hrvatskim institucijama kako bi se riješila otvorena pitanja među državama i među narodima", obrazložio je Dodik svoje referiranje srbijanskom predsjedniku o sadržaju razgovora s hrvatskim dužnosnicima.


"U Zagrebu su dominirale teme infrastrukturne suradnje, posebice režim na graničnim prijelazima, no politička su pitanja bila nezaobilazna", rekao je.


"Rekao sam da je došlo do neprihvatljivog skrnavljenja Daytonskog sporazuma i da je neprihvatljivo da Hrvatska i Srbija kao potpisnice (sporazuma) ne budu članice Vijeća za provedbu mira (PIC)", kazao je Dodik, sugerirajući da bi Zagreb i Beograd zajedno s najutjecajnijim zapadnim državama, Rusijom te Turskom, kroz PIC trebali imati mogućnost kontrolirati djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR).


Ustvrdio je da BiH može funkcionirati samo na temeljima "izvornog Daytona", a Hrvati moraju imati zajamčena prava konstitutivnog naroda i sve to bi se trebalo osigurati "dijalogom između unutarnjih faktora i bez međunarodnog intervencionizma".


Po Dodiku problemi Hrvata u RS-u riješeni


Na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio da mu to nije predstavljalo nikakav problem u razgovorima s Milanovićem i Plenkovićem.


"Bilo mi je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u RS-u", kazao je i konstatirao da položaj Hrvata u tom entitetu "više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje".


Dodik tvrdi da su svi problemi Hrvata koji žive u RS-u riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi.


Kao dodatni argument za te tvrdnje konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja. 


Na sastanku Dodika i Plenkovića u Zagrebu u srijedu potvrđeno je da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem, čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.


Izjavu novinarima Dodik je u četvrtak zaključio konstatacijom da njega zapravo Hrvati vole pa to pokazuju i na izborima.


"Reći ću vam da je znatan broj Hrvata u RS-u glasovao za Milorada Dodika", kazao je, aludirajući na ishod posljednjih općih izbora iz 2018. godine na kojima je u trci za člana Predsjedništva BiH pobijedio Madena Ivanića.


Dodik tvrdi da su njegovoj pobjedi doprinijeli upravo glasovi Hrvata, a za Ivanića navodno su glasovali Bošnjaci.


Prije rata Hrvati su na teritoriju današnje Republike Srpske činili gotovo deset posto stanovništva
Na teritoriju današnjeg RS-a 1991. godine živjele su 144 tisuće Hrvata i činili 9,2 ukupnog broja stanovnika.


Na posljednjem popisu iz 2013. godine Hrvata je u tom entitetu bilo tek nešto više od 29 tisuća, a njihov se udio smanjio na 2,4 posto.


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je reagirala na Dodikove istupe u četvrtak izjavom da je na teritoriju RS-a na djelu diskriminacija Bošnjaka i Hrvata kojih je zaposlenost u javnom sektoru u tom entitetu minimalna.


"Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na materinski jezik.


"Očekujem da gospodin Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz RS-a i banjolučki biskup Komarica budu svjedoci njegovih napora", izjavila je Turković.


Hrvatski i bošnjački član državnog vrha BiH kritizirali su u srijedu hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara odcjepljenje Republike Srpske.

 

(Index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI