Teško objašnjivi kriteriji

Kako je hercegovački uštipak postao projekat od internacionalnog značaja za kulturu BiH i Federacije?!

Kultura 17.09.20, 12:55h

Kako je hercegovački uštipak postao projekat od internacionalnog značaja za kulturu BiH i Federacije?!
Projekat "Budimo odgovorni, spasimo baštinu" (koji se odnosi na hitnu restauraciju i konzervaciju zbirke ikona UGBiH koje datiraju od kraja 15. do početka 19. vijeka) kojim smo aplicirali na konkurs FMKS je odbijen iz nama nepojmljivih razloga

 

Jučer je na Facebook stranici Umjetničke galerije BiH osvanula neobična poruka o osnivanju Federalnog festivala halve.

 

- Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je juče u Umjetničkoj galeriji BiH uspješno realiziran projekat prvi tradicionalni #FFH (Federalni festival halve). Naš tim već aktivno priprema projekat za naredni konkurs Federalnog ministarstva kulture i sporta kako bi finansijski podržali održavanje drugog tradicionalnog FFH. Cilj nam je da se konačno prilagodimo kriterijima i njihovom poimanju kulture od značaja za FBiH - napisano je u postu.

 

 

Nekoliko građana ostalo je začuđeno i u komentarima upitalo da li je riječ o satiri, na šta su iz Umjetničke galerije BiH pojasnili: 

 

- Ova objava je reakcija na nedavno objavljene rezultate konkursa Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH. Naime, projekat "Budimo odgovorni, spasimo baštinu" (koji se odnosi na hitnu restauraciju i konzervaciju zbirke ikona UGBiH koje datiraju od kraja 15. do početka 19. vijeka) kojim smo aplicirali na konkurs FMKS je odbijen iz nama nepojmljivih razloga. Nakon što je prije dva dana objavljena lista projekata koji će biti finansirani (gdje su pobrojani kojekakvi uštipci, prženice i sl.) shvatili smo da se naše shvatanje riječi kultura ne poklapa sa shvatanjem FMKS. Zatim smo došli na zaključak da se trebamo prilagoditi (ukoliko želimo opstati) i tim povodom organizovali prvi tradicionalni Federalni festival halve u nadi da će on biti od značaja za kulturu FBiH, pošto naša kolekcija nije - naveli su iz Umjetničke galerije BiH.

 

umjetnicka-galerija-bih


Rezultate javnog poziva Federalnog ministarstva kulture i sporta BiH možete pronaći OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI