Ne želi dostaviti Pravilnik

Dženan Tikveša tužio načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldžu

Front 13.09.20, 19:57h

Dženan Tikveša tužio načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldžu
Budući da načelnik ne pristaje da dobrovoljno dostavi navedeni pravilnik i na taj način omogući građanima ocjenu njegovog kvaliteta istog, odlučili smo ustati sa tužbom

 

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, ne pristaje na zahtjev opozicije da javnosti da na uvid Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Općine, tvrdi Dženan Tikveša iz Općinskog odbora Naše stranke Novo Sarajevo. Tim povodom tužio je Koldžu.

 

"U 2019. godini je na bruto plaće i naknade uposlenika općinske administracije utrošeno 5.867.002,60 KM. S doprinosima to iznosi 6.404.953,56 KM, što čini 34% budžeta Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu. S obzirom na to da je sistematizacija radnih mjesta u uzročno-posljedičnoj vezi s utrošenim javnim sredstvima građana, smatramo da nema osnova uskraćivati informacije o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta koje su za javnost relevantne, jer to bi bilo suprotno obavezi i funkciji Općine kao javnog organa koji se finansira javnim novcem građana", kazao je Tikveša.

 

Međutim, tvrdi on, kako je načelnik u više navrata odbio vijećnicima dostaviti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, odlučili su, saglasno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, tražiti da im se omogući pristup navedenom Pravilniku.

 

"Jer cijenimo da neadekvatna unutrašnja organizacija može imati nagativan uticaj na potrošnju sredstava iz budžeta u slučaju da Općina ima višak zaposlenih, a popunjena radna mjesta nisu u skladu sa potrebnom strukturom uposlenih. Budući da načelnik ne pristaje da dobrovoljno dostavi navedeni pravilnik i na taj način omogući građanima ocjenu njegovog kvaliteta istog, odlučili smo ustati sa tužbom", zaključuje Tikveša.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI