Vremenska prognoza za jesen

Nedim Sladić otkriva: Hoćemo li imati još ljeta i kad stiže zahlađenje

Hronika 13.09.20, 10:14h

Nedim Sladić otkriva: Hoćemo li imati još ljeta i kad stiže zahlađenje
Kako je dodao, u prognoziranom periodu jutarnje temperature kreću se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do vrelih 36 °C

 

Ljeto u septembru se nastavlja. Pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska s centrom smještenim nad centralnom i istočnom Europom, u Bosni i Hercegovini se do 16.09. zadržava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, dok će danju biti vruće. Jedino što će na jesen podsjećati jesu svježija jutra koja će po kotlinama i uz riječne tokove biti maglovita, ispričao je za N1 Nedim Sladić, meteorolog FACE TV-a.

 

Kako je dodao, u prognoziranom periodu jutarnje temperature kreću se od 14 do 19, na jugu do 24, a dnevne od 28 do 33, na jugu do vrelih 36 °C.

 

''Temperature zraka u narednom periodu su iznad višegodišnjeg prosjeka 1981-2010 u narednih 3-4 dana. Kada je u pitanju promjena vremena i dalje su upitnici prisutni u periodu iza 17.09. kuda će se svježiji zrak sa sjeveroistoka preliti, budući da se prema istočnom dijelu Atlantika približava ostatak vantropskog sistema koji će presuditi daljnji razvoj sinoptike nad Europom. Ono što je sigurno, narušit će se izgledno utjecaj polja povišenog atmosferskog pritiska i doći će do njegovog slabljenja.

 

Po trenutnim izračunima, zahlađenje je nešto izraženije na prognoznom modelu ECMWF, nego na GFS, budući da je položaj fronte na ECMWF smješten dosta južnije'', rekao je Sladić za N1.

 

Ipak, dodao je, iako dođe do izraženijeg zahlađenja što je sada malo manje vjerovatna opcija, na oba modela vjerovatnoće su velike da će biti prolaznog i kratkotrajnog karaktera, s temperaturama zraka bliže prosječnim vrijednostima i s ne previše padavina, budući da je porast atmosferskog pritiska vidljiv ponovo krajem 2. i početkom 3. dekade mjeseca.Vrijednih spomena padavina i dalje, kako se čini, nema.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI