VIDEO/ U operaciji protiv 'balkanskog kartela učestvovala i policija iz BiH

Pogledajte detalje međunarodne akcije u kojoj je zaplijenjena tona kokaina: 'Rekli su mi da idu prodati brod...'

Hronika 12.09.20, 19:21h

Pogledajte detalje međunarodne akcije u kojoj je zaplijenjena tona kokaina: 'Rekli su mi da idu prodati brod...'
Splitski PNUSKOK-ovci su nekako saznali da bi trojac mogao krijumčariti drogu te su se zato i uputili na more pa su ih, prema medijskim saznanjima, nadgledali i pratili više od pola godine

 

Izvor: slobodnadalmacija.hr

 

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pohvalilo se u subotu da je u akciji kodnog naziva 'Falkuša', koja je provedena temeljem informacija koje je dobila hrvatska policija, na Kanarskim otocima provedena akcija u kojoj su uhapšena tri državljanina Hrvatske te je zaplijenjena gotovo jedna tona kokaina koja u uličnoj prodaji vrijedi preko 40 milona eura.

 

Mediji pišu da su španski policajci uhapsili trojicu muškaraca iz Šibenika, a radi se o Zoltanu K. (42), Marku M. B. (27) i Filipu S. (24) koji su se nalazili na 15-metarskoj jedrilici "Majic" koja je plovila pod hrvatskom zastavom.

 

Splitski PNUSKOK-ovci su nekako saznali da bi trojac mogao krijumčariti drogu te su se zato i uputili na more pa su ih, prema medijskim saznanjima, nadgledali i pratili više od pola godine. Kad su se "napunili", krenuli su natrag kabina natrpanih paketima "bijelog", a u jednom je trenutku, iz nepoznatih razloga, odlučeno da je bolje da ih Španci zaustave i uhapse.

 

- S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'Falkuša'. Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu suradnja sa španskom Civilnom stražom te francuskom carinom, kažu u MUP-u Hrvatske.

 

 

Akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija te policija BiH.

 

 

Sumnja se da su trojica Šibenčana članovi kriminalne ćelije unutar tzv. "Balkanskog kartela" koja se specijalizovala za pružanje "usluga" krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama.

 

- Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel "regrutirao" za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine da bi krajem augusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne skupine, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain. Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih otoka. Pretragom jedrilice na Kanarskim otocima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, saopštili su iz policije.

 

Zanimljivo je da se s njima, očito ne sluteći pravi razlog, na Karibima susreo i ugledni oftamolog šibenskih korijena dr. Dražen Grgić koji je mjesecima sam jedrilicom Sveti Mihovil plovio Sredozemljem i Atlantikom iz humanitarnih razloga odosno kako bi prikupio sredstva za pomoć stotinama djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

 

Dr. Grgić je krajem aprila ove godine na svom "Facebook" profilu objavio i kratki video s šibenskom trojkom uz tekst: "Pozdrav, evo šibenska ekipa Zoltan, Marko, Filip i moja malenkost na Karibima, LeMarin Martinique. Čekaju se još neki djelovi opreme i s prvom povoljnom prognozom natrag!"

 

- Tačno je da sam se upoznao s njima i da sam proveo neko vrijeme u njihovom društvu, to je bio mart, vrijeme korone i sve su luke bile zatvorene. Ovo što mi govorite, da su uhićeni sa toliko droge mi je stvarno veliki šok! Tačno je da su bili na toj jedrilici "Majic" i da je registrovana u Hrvatskoj odnosno u Dubrovniku kao nautičkoj luci. Zoltan mi je tada tekao da su oni u transferu broda za prodaju odnosno da su trebali prodati brod na Martiniku, ali da je kupac odustao pa da se sad vraćaju natrag u Hrvatsku. Kad malo bolje razmislim sad, Zoltan mi je djelovao nekako "kombinatorski", a stvarno mi je žao te djece, Filipa i Marka. Oni su jako mladi i mislim da ih je on jako dobro obradio i odradio da oni nisu imali pojma u šta se stvarno upuštaju. Dok smo još bili u kontaktu, rekao mi je da ga je vjetar bacio južnije od uobičajene rute, na Kanare, ispričao je u subotu dr. Grgić.

 

Prema podacima na stranicama koje prate plovila i njihova kretanja, zadnja registrovana pozicija jedrilice "Majic" je zabilježena prije dvadeset šest dana na zapadu Afrike. Baš tamo gdje su, po MUP-u, krijumčari ukrcali svoj milione eura vrijedan teret.

 

U hrvatskom registru brodova stoji da je vlasnik te jedrilice, građene 2011. godine u Francuskoj, izvjesni anesteziolog Iain Hugh N. G. iz Južnoafričke Republike odnosno predgrađa Randburga, područja smještenog blizu granice s Johannesburgom. Navodi se još i da je jedrilica duga nešto manje od 15 metara, široka 4.25 metara i visoka gotovo dva metra. Kao luka upisa navodi se Dubrovnik.

 

MUP je dalje još izvijestio da je kokain bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

 

- Koordinirano sa hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhapšenim i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta. Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, saopštili su iz MUP-a, piše Slobodna Dalmacija.

 

(DEPO PORTAL,B LIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI