ŠOKANTAN ODGOVOR SUADA BEŠLIĆA NAČELNIKU KALESIJE

'Ima l' mene tu': Kako me je Sead Džafić reketirao i pokušao kupiti za milion maraka?!

Front 12.09.20, 20:34h

'Ima l' mene tu': Kako me je Sead Džafić reketirao i pokušao kupiti za milion maraka?!
Intervju privrednika i kandidata za načelnika Kalesije Suada Bešlića izazvao je veliki interes u ovome gradu, ali i čitavoj BiH. Na ovaj intervju svoj demanti je poslao Sead Džafić, što je Bešlića izazvalo da iznese nove šokantne detalje o metodima rada aktuelnog načelnika i jednog od najpoznatijih Bosanaca uopće

 

 

Nakon objave intervjua Suada Bešlića na DEPO Portalu, redakciji se javio sam Sead Džafić i poslao odgovor na tvrdnje iznesene u ovome intervju.  

 

Očito da je odgovor načelnika Džafića bio nova incijalna kapisla Bešliću, koji je redakciji DEPO Portala poslao svoje reagiranje na Džafićeve tvrdnje. Bešlić sada iznosi šokantne detalje o svojim odnosima sa Džafićem, ali i o metodima rada aktuelnog načelnika Kalesije. DEPO Portal, poštujući pravo Bešlića na odgovor, ali i zbog interesa javnosti za ovu temu, njegovo reagiranje objavljuje u cjelosti:   

 

Suad Bešlić jeste obavio hadž u 2017. godini i to je bila moja životna želja, a samim tim moja osnovna obaveza kao čovjeka je da govorim istinu.

 

Mnogo je lakše biti hadžija u Minhenu nego u općini Kalesija, gdje aktuelni načelnik općine Kalesija nema ni mrvu morala, ali ću ostati dosljedan svojoj tituli i neću dokumentovati i prenositi ono što bih trebao reći o Vama, gospodine načelniče, a javnost itekako dobro zna o čemu govorim. Bit će vremena i za to jer ja nemam strah od Vas!

 

Naime, Suad Bešlić jeste protjeran iz općine Kalesija i to:

 

U toku predizborne kampanje 2016. godine me kontaktirao Sead Džafić i to preko ženske osobe, uposlenice kompanije BH Telecoma incijala A.M. te je tražio od mene da dođem u Kalesiju na njegov predizborni skup u znak podrške. Zbog svojih poslovnih obaveza u Njemačkoj odbio sam ga, a onda mi je on u razgovoru ponudio 5.000,00 KM da dođem i da ga podržim na skupu. Drugi put sam ga odbio, a onda mi je ponudio, pošto nije navikao na odbijanje, 50.000,00 KM. Naravno, već sam rekao ko sam i šta sam – opet sam ga odbio. Ubjeđivao me je da će pobijediti na izborima, jer je, kako je i sam rekao, već kupio tri hiljade glasova. I naravno, za ovakve pobjednike ja ne glasam.

 

Nakon kupljene pobjede na izborima, aktuelni načelnik Kalesije Sead Džafić navodi da je obavio razgovor sa Suadom Bešlićem. To je tačno, samo u diktatu nije pomenuo koji su razlozi našeg razgovora.
 

A evo, zbog istine koju priziva, rado ću navesti iste:

 

U satima poslije ponoći, aktuelni načelnik me kontaktirao putem sms poruke sa pitanjem kakav odnos imam ja sa njegovom rodicom incijala A.M., uposlenicom kompanije BH Telecom. Nakon nekoliko prepiski, pristao sam doći sutradan na kafu u njegovu firmu Unis Tok.

 

Na dan kada su ga uposlenici Općine Kalesija i predstavnici medija čekali ispred zgrade Općine, da bi preuzeo dužnost i da se obrati građanima, on je sjedio sa mnom u kancelariji firme i ubjeđivao me da mu prodam svoju ideju. Ponudio mi je olovku i papir na kojoj sam trebao napisati cifru. Pokušao sam objasniti da ja ne želim prodati svoju ideju i tada mi je ponudio 1.000.000,00 KM da preuzme ideju. Naravno, njegovu ponudu sam odbio, što mi je on zamjerio, jer me upoznao sa značenjem IMT, što sam naveo u prvom tekstu a to je „ima l' mene tu“. Dodao je i rečenicu, koju haman često govori osobama koje planira „pojesti“:

 

- Mislio sam da si pametniji.
            

Malo kasnije, 2017.godine, prilikom prezentacije vatrogasnog vozila HLF 20 na šasiji Volvo u općini Kalesija, svu korespondenciju oko prezentacije sam dogovorio sa direktorom BKC Kalesija i na dan prezentacije vozila sam se obratio prisutnim građanima i medijima i citirao da aktuelna vlast nije imala razumijevanja niti želje da ja budem u Kalesiji. Tačno je da je Sead Džafić poslije mog obraćanja tražio način da opravda svoje postupke. Za to postoje video i drugi materijalni dokazi, ali ostavimo nešto za drugu priliku.
 

Poslije prezentacije vozila, načelnik Sead Džafić mi sa službenikom općinske službe, sadašnjim kandidatom za načelnika općine Kalesija ispred stranke SDA Zijadom Kulanićem, nudi parcelu na početku „Piste“ u mjestu Međaš, na raskršću, a tom prilikom mi Kulanić pojašnjava da se za istu parcelu vodi sudski spor i da sam proces može potrajati više godina.

 

Dalje, u obraćanju Sead Džafić navodi izvod iz Centralne banke BiH kao pokazatelj poslovanja firme Sućo d.o.o. u 2019. godine.

 

Pojašnjenja radi, u decembru 2016. godine firma Sućo d.o.o. na zahtjev firme Josef Lenther GmbH iz Njemačke daje suvlasništvo 50 posto. Tada sam upoznao gospodina Matteasa Hausmana, vlasnika i direktora firme Josef Lentner GmbH i suvlasnika firme Sućo d.o.o., sa aktuelnim načelnikom Kalesije Seadom Džafićem u jednom restoranu u Tuzli, u gradu u kojem stanuje načelnik Općine Kalesija, Sead Džafić. Ispostavit će se da je to bilo punjenje pištolja iz kojeg će kasnije „pucati na mene“.

 

Sead Džafić nudi suradnju Matteasu Hausmanu kao privrednik, gdje mu kaže da posjeduje jeftinu radnu snagu - više puta sam svjedočio da Kalesijce naziva „JEFTINOM RADNOM SNAGOM“ i da je njegov radnik plaćen tri stotine konvertibilnih maraka (300,00 KM)  i da bi on sa gospodinom Hausmanom mogao napraviti veliki posao u Tuzli. I tu počinju moji problemi.  Na letu Sarajevo – Minhen Hausman me pita „zašto mi (naša firma) plaćamo radnike 1.000,00 KM, a načelnik općine Kalesija 300,00 KM“? I „on je privrednik, zar ne“?

 

Kakav odgovor da čovjek da na takvo pitanje?

 

Sead Džafić je u narednom periodu radio sve na tome da ospori razvoj moje firme u BiH.

 

Kasnije saznajem da nisam jedini, te da mnogi imaju takva iskustva. Nadam se da će i oni progovoriti!

 

Firma Sućo d.o.o. Živinice je u 2017. godini imala milionski promet i poslovala pozitivno, a u 2018. godini firma Sućo d.o.o. Živinice je bila među prvih pet najbrže rastućih firmi u BiH. Naravno, to je Seadu Džafiću smetalo, tako da je on otišao u Minhen kod suvlasnika firme, iznoseći gnusne laži o meni i nudeći mu zajedničku saradnju. U tome mu pomaže njegov rođak, moj knjigovođa ali i direktor i vlasnik firme Spectrum Kalesija, koji je sa istim načelnikom u rodbinskim vezama. I on mu je iznosio stanje o novcu, materijalu i svim drugim informacijama iz firme Sućo d.o.o. Živinice. Vlasnik firme Spectrum, ujedno knjigovođa firme Sućo d.o.o. Živinice, organizuje sastanak Seadu Džafiću sa firmom Josef Lentner GmbH u Minhenu, odnosno suvlasnikom firme Sućo d.o.o. Živinice.

 

Nakon toga, suvlasnik firme Sućo d.o.o. Živinice dolazi u BiH i traži od mene, direktora firme, da aktuelnu dobit od 638.000,00 KM u 2018. godini knjigovođa firme proknjiži kao nedostatak u kvalitetu i da želi nastaviti saradnju sa Seadom Džafićem, što sam ja naravno odbio.

 

Firma Josef Lentner GmbH nakon toga obustavlja proizvodnju u fimi Sućo d.o.o. Živinice kao jedini kupac, i gdje ostaje dužna firmi Sućo d.o.o. Živinice: 955 745,35 KM.

 

Protiv firme Josef Lentner GmbH se vodi sudski proces (privredni spor), isplata novčanog potraživanja, pred općinskim sudom u Tuzli. Advokatska kancelarija, zastupnik firme Sućo d.o.o Živinice je preko Općinskog Suda u Tuzli obavijestila Tužilaštvo u Njemačkoj, nakon čega sam kao direktor firme Sućo d.o.o. pozvan od strane njemačkog tužilaštva da dam izjavu protiv firme Josef Lentner GmbH, a u kojoj je njemačka policija izvršila pretres po mojoj izjavi sredinom 2019. godine.

 

Tužilaštvo Njemačke se uveliko raspitivalo da li je aktuelni načelnik općine Kalesija Sead Džafić i na koji način umiješan u isti kriminal. Što će takođe biti poznato javnosti. Iz tog razloga firma Sućo d.o.o. Živinice prestaje sa radom. To je, dakle, istina koju priziva Sead Džafić.

 

Ponovo mi se desilo „ranjavanje“ ali ovoga puta od „mojih“. Ponovo sam morao krenuti od nule.

 

Potom sam 2019. godine sam osnovao firmu Su-ad d.o.o. Živinice i nastavio se baviti poslom kojeg najbolje znam, a pravosuđu BiH sam ostavio da se bavi stvarima koje sam naveo.

 

I na kraju ću pozvati Seada Džafića da, u ime istine koju priziva, obznani način rada svoje firme WoodMagnat, te da nas u ime istine upozna sa tim računima, da ne „googlamo“. Neka nas upozna koliko slučajeva se vodi protiv njega, pa čak i sa vlastitim sinom kojeg je optužio, upravo on, Sead Džafić, za pronevjeru novca.

 

S poštovanjem, Suad Bešlić

 

U prilogu Bešlić je poslao kopije završnih računa (bilans stanja i bilans uspjeha) firme Sućo doo iz 2018, kao i kopiju tužbe na bosanskom i njemačkom jeziku protiv firme Josef Lentner GnrbH iz Njemačke.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI