ŠPIJUNSKO-MEDIJSKI RAT U SARAJEVU

Mirela Bubalo: Nisam na fotografijama, izložena sam neviđenom pristisku Osmana Mehmedagića Osmice

Front 12.09.20, 15:22h

 Mirela Bubalo: Nisam na fotografijama, izložena sam neviđenom pristisku Osmana Mehmedagića Osmice
Mirela Bubalo pomoćnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare oglasila se na svom Facebook profilu i reagirala na tekstove koji su ovih dana pojavili u nekim sarajevskim medijima

 

Pravi obavještajno-medijski rat vodi se ovih dana u Sarajevu. U centru pažnje našla se Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampre. Upravo je od strane nekih medija optužena kako je poslala anonimnu prijavu protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. 
U dramatičnom obraćanju na svome Facebook profilu ona je demantirala ove tvrdnje i optužbe.

 

Zbog velikog interesa javnosti, njenu Facebook objavu i demanti prenosimo u cijelosti: 

 

Od kada sam počela raditi kao savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova gospodina Aljoše Čampare izložena sam neviđenim pritiscima struktura bliskih direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću. Preko mojih leđa i drugih saradnika gospodina Čampare, proteklih dana vodi se brutalni obračun Mehmedagića s Čamparom, a oružje u rukama direktora OSA-e su novinar Avdo Avdić i portal Istraga.ba. 


Zbog svoje porodice, prijatelja, ali i cjelokupne javnosti dužna sam se oglasiti i demantovati laži koje se plasiraju o meni. Također, želim iskoristiti ovu priliku i pozvati sve kolege novinare sa kojima sam sarađivala ili studirala i sve poznanike da ne nasjedaju na paušalne i zlonamjerne navode Avde Avdića.


Do sada sam uputila dva demanta Avdi Avdiću i nijedan od njih nije objavio. Demant nije objavilo ni Oslobođenje dok je portal Slobodna Bosna prenio demant u cjelosti. Odmah po objavi prvog članka obratila sam se i Vijeću za štampu BiH od kojeg sam zatražila zaštitu od ovako ozbiljnih, a lažnih optužbi. Radi tačnog i istinitog informisanja objavljujem demant koji sam uputila Avdi Avdiću: 


"Nisu tačni navodi da se na fotografijama koje ste objavili u članku nalazi Mirela Bubalo prilikom predaje anonimne prijave protiv gospodina Osmana Mehmedagića. Na fotografijama se ne nalazim ja. Jedina sličnost izmeđe mene, stvarne Mirele Bubalo, i osobe za koju tvrdite da je Mirela Bubala je plava kosa. Ciljano niste objavili fotografije na kojima se vidi lice djevojke jer ste svjesni da se na tim fotografijama ne nalazim ja. 


Ja nemam razloga da pišem anonimne prijave protiv gospodina Osmana Mehmedagića. Da imam bilo kakva saznanja o tome da je počinio krivično djelo, kao odgovorna državljanka Bosne i Hercegovine, nadležnim organima poslala bi potpisanu krivičnu prijavu.


Vaše lažne navode morat ćete dokazivati na sudu. Tužba za klevetu protiv udruženja u čijem je vlasništvu portal Istraga.ba, Vas kao autora i glavnog i odgovornog urednika, te svih medija koji su prenijeli laži koje objavljujete, bit će podnijeta već u ponedjeljak. 


A što se tiče krivične prijave, pod punim imenom i prezimenom u ponedjeljak ću predati krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Neka pravosuđe utvrđuje okolnosti pod kojim su izuzeti snimci iz BH Pošte koje koristite da iznosite dezinformacije i tvrdite kako se na fotografijama nalazim ja. 


Nekoliko dana prije nego ćete objaviti Vaše članke upozorena sam da ste dobili instrukciju gospodina Osmana Mehmedagića da na svom portalu objavite lažnu vijest kako sam ja predala anonimnu prijavu protiv direktora OSA-e te da je direktor OSA-e za te potrebe nezakonito izuzimao snimke iz BH Pošte. 


Mislila sam da je riječ o čaršijskim pričama, ali se ispostavilo da nije. Sva svoja saznanja i materijalne dokaze o tome navest ću u krivičnoj prijavi. 


Krivičnoj prijavi, koju ću potpisati svojim imenom i prezimenom!

 

U skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete Federacije Bosne i Hercegovine upućujem Vam zahtjev za ispravku krivih navoda u članku objavljenom na portalu Vašem portalu naslovljenom „Sve o slučaju Ranka Debeveca: Ko i kako ruši predsjednika suda BiH..."

 

Isti je proslijeđen sinoć uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću odakle je tekst preuzet i nije još uvijek objavljen. Ovim povodom obratila sam se i Vijeću za štampu.

 

mireba-bubalo

 

Dakle,

 

„ Navodi da je 'savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Mirela Bubalo 27. augusta 2020. godine, u 13 sati i 26 minuta, na sedam adresa poslala anonimnu prijavu protiv direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića' ne samo da nisu tačni, nego su i zlonamjerni, proizvoljni i degutantni. U skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete FBiH tražim da u što kraćem roku izvršite ispravku krivih navoda jer netačnim tvrdnjama svjesno i bez osnova nanosite štetu mom ugledu, te mi vrlo ozbiljno i svjesno stavljate metu na čelo. Tvrdim da nikakve veze nemam s anonimnom prijavom protiv gospodina Osmana Mehmedagića. To ste vrlo lako mogli provjeriti da ste me prije objavljivanja članka kontaktirali i zatražili komentar u skladu s Kodeksom za štampu i online medije.

 

Zbog posljedica koje su izazvale lažne tvrdnje u vašem članku bit ću prinuđena podnijeti tužbu za klevetu. Na sudu ćete imati priliku dokazati tačnost vaših navoda. “

 

Tražim da netačne navode izbrišete iz vašeg članka ili da objavite ovaj demantiji u cjelosti i na istoj poziciji na portalu na kojoj je objavljen izvorni članak kao i da demantiji proslijedite svim medijima koji budu preuzeli Vaš članak.

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI