kad procvate hiljadu portala - u Alijinoj avliji

Brutalni medijski rat u utrobi SDA: Ko će ga kome 'smjestiti' i po čijem rukopisu?!

Front 11.09.20, 17:49h

Brutalni medijski rat u utrobi SDA:  Ko će ga kome 'smjestiti' i po čijem rukopisu?!
Sve ovo pokazuje da se unutarstranački sukob u SDA produbljuje i da je očekivati njegovu burnu završnicu. Sigurno je da će javnost, zahvaljujući ovome sukobu, dobiti, upravo kao danas preko „Faktora“, dosad nepoznat pregršt informacija i dosijea svih vrsta direktno iz utrobe SDA

 


Tihi medijski rat koji traje već mjesecima unutar SDA, ovih dana doživljava svoju javnu eskalaciju.  Povod za „javni rat“ bila su politička dešavanja u Crnoj Gori i jedan tekst koji je objavio bivši reis Mustafa Cerić.  


Tekst je objavio novopokrenuti portal „Pressmedia“, a što je bio žestoki povod portalu „Faktor“, koji slovi za udarnu medijsku pesnicu SDA digitalnog doba, da napadne ovaj novi portal, ali i da optuži „svog“ ministra Aljošu Čamparu kao njegovog navodnog vlasnika i/ili finansijera. Na ovo su odgovorili i „Pressmedia“ i Čampara, negirajući sve optužbe „Faktora“. 


U međuvremenu „porodio“ se i portal „Istraga.ba“, čiji je pokretač Avdo Avdić, koji je odmah optužen kako ovaj portal uređuje sa Osmanom Mehamadagićem Osmicom. I to su Avdić i „Istraga ba“ odmah demanitirali, ali istovremeno su objavili tekst koji dokazuje veze Aljoše Čampare sa „Pressmediom“, ali i  portalom „Raport.ba“, također nastalim posljednjih nekoliko mjeseci. 


Redakcija „Raporta“ je već ranije odbacila sve optužbe kako iza njih stoji Čampara, ali i Fahrudin Radončić, budući da su ovaj portal napravili novinari koji su proteklih godinu dana napustili „Avaz“.


Očito je da portali, i stari i novi, postaju glavno sredstvo borbe koja se trenutno vodi na političkoj sceni Sarajeva i BiH.
Ipak, najzanimljivija je upravo ovaa koja su vodi unutar frakcija SDA. Danas je portal „Faktor“ išao dalje i objavio tekst u kojem razotkriva scenarij po kojem će biti srušena Vlada Kantona Sarajevo tokom predizborne kampanje. 


Podsjećanja radi, stranke koje trenutno čine opoziciju u KS, podsjetit ćemo, trenutno imaju 17 zastupnika u Skupštini KS. 
Osamnaesta ruka, otkriva „Faktor“, neće biti ona koja pripada zastupniku SDA Aljoši Čampari, koji se nerijetko spominje u tom kontekstu. Ali,  to ne znači da on nije koautor tog scenarija, ističe ovaj portal.


Pri izglasavanju nepovjerenja Vladi KS, Čampara će, prema informacijama „Faktora“, biti suzdržan, dok bi skupa sa 17 aktuelnih opozicionara ruku trebala dići SDA-ova zastupnica Admela Hodžić. Njena podrška, također prema informacijama „Faktora“ novoj skupštinskoj većini posljedica je pritisaka i ucjena koje ne dolaze iz opozicije, već od određenih struktura iz njene matične stranke.


Tako „Faktor“ dalje navodi:  


„Činjenicu da ne bi glasao za smjenu Vlade KS, a da bi se ona ipak dogodila, Čampara bi iskoristio kao argument u prilog svojoj tezi da aktuelni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak ne posjeduje kapacitet da vodi tu organizaciju. Istu tezu zastupa i Prevljakov protivkandidat na unutarstranačkim izborima Semir Efendić.


Bliski odnosi zastupnice Hodžić sa čelnicima Općinskog odbora SDA Novi Grad, čiji je izdanak Efendić, igraju značajnu ulogu u njenoj mogućoj odluci da otkaže povjerenje Vladi KS, a odgovornost za taj potez bi se fakturisala Prevljaku, što bi, vjeruju, otvorilo prostor da aktuelni načelnik Novog Grada preuzme Kantonalni odbor SDA Sarajevo“.


Uzimajući u obzir da Čampara nerijetko u javnosti ističe osvojenih 10.838 glasova kao svoj ključni politički kapital, te činjenicu da ovakav scenarij baš i nije sofisticirana operacija u kojoj se ne može prepoznati njen reditelj, bit će zanimljiva reakcija tog glasačkog tijela koje nije prekrižilo kvadratić kraj Čamparinog imena da bi dvije godine kasnije srušio vlast koju su podržali na Općim izborima, upozorava „Faktor“ disidentski nastrojenog Čamparu.


Kako piše „Faktor“, u međuvremenu u "Četvorki" teku užurbane pripreme, ne samo za Lokalne izbore već za raspodjelu resora i pozicija u kantonalnoj vlasti. Urnek korišten nakon Općih izbora 2018. godine ovaj put nije upotrebljiv, najprije zbog činjenice da se cijeli plijen dijeli na manji broj zastupnika, ali i zbog nešto drugačijih kapaciteta stranaka u odnosu na početak mandata.


Tako je, primjera radi, stranka Narod i pravda (NiP) mandat započela sa šest zastupnika u Skupštini KS, a u međuvremenu im se pridružio i Elvis Vreto iz Naše stranke. S druge strane, Naša stranka je reducirana sa pet na tri zastupnika, što u praksi znači da novi kantonalni premijer, ukoliko dođe do smjene Vlade, neće biti iz Naše stranke, što je bio slučaj u prošloj vladi kada je tu poziciju obnašao Edin Forto.


Stranke koje sada čine opoziciju imaju i različite poglede na sastav nove vlasti. U NiP-u nisu oduševljeni idejom da im se pridruži Savez za bolju budućnost (SBB), dok ta ideja nije mrska predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Nerminu Nikšiću, analizira, između ostalog, Faktor.


Međutim očito je glavna meta ovoga teksta ponovo bio Čampara, te se očekuje njegova reakcija na ove prozivke.


Sve ovo pokazuje da se unutarstranački sukob u SDA produbljuje i da je očekivati njegovu burnu završnicu. Sigurno je da će javnost, zahvaljujući ovome sukobu, dobiti, upravo kao danas preko „Faktora“, dosad nepoznat pregršt informacija i dosijea svih vrsta direktno iz utrobe SDA. 


Zato možete čitati sve što niste smjeli da pitate o SDA - danas u „Faktoru“, sutra u „Pressmedia“ i „Raportu“, prekosutra na „Istraga.ba“...  A onda i dalje! Na radost svekolike javnosti. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI