alarmantne posljedice pandemije

Turizam u BiH na koljenima, dnevni gubici u toj oblasti oko dva miliona KM: Hoće li biti pomoći od nadležnih?

Biznis Klub 11.09.20, 16:20h

Turizam u BiH na koljenima, dnevni gubici u toj oblasti oko dva miliona KM: Hoće li biti pomoći od nadležnih?
Prema njenim riječima, Vlada je razmatrala najbolje modalitete podjele te naložila Ministarstvu da izradi Uredbu prema kojoj bi se novac dijelio


Sve grane privrede u BiH mjesecima trpe posljedice pandemije koronavirusa. Među najpogođenijim je kompletna turistička industrija koja je gubitke počela bilježiti od januara kada su u svijetu registrovani prvi slučajevi zaraze. Da je situacija alarmantna, govori i podatak koji smo dobili iz federalnog Ministarstva okoliša i turizma koje je prije dva mjeseca izradilo informaciju u kojoj se navodi da su dnevni gubici u oblasti turizma oko dva miliona KM - piše Oslobođenje

 

Plaće i režije


Ovu informaciju usvojila je Vlada FBiH, nakon čega su, kako nam je rečeno u resornom ministarstvu, poduzeti konkretni koraci da se pomogne ovoj grani privrede.


- Osim što smo poduzeli brojne aktivnosti kako bismo podržali turizam u smislu aktivnog zagovaranja otvaranja bh. granice za strane goste, uvođenje moratorija na otplatu kredita za hotelijere, Ministarstvo je predložilo Vladi da za pomoć turističkim radnicima, hotelijerima, agencijama i vodičima izdvoji 20 do 30 miliona KM. U našem prijedlogu, koji je dobio podršku Vlade, naveli smo da bi pomoć turistički radnici mogli koristiti za isplatu plaća i režija, a bit će dijeljena prema procentu poreza koje su uplatili, kaže za Oslobođenje Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.


Prema njenim riječima, Vlada je razmatrala najbolje modalitete podjele te naložila Ministarstvu da izradi Uredbu prema kojoj bi se novac dijelio.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI