Hrvatski naučnik na manifestaciji u Vukovaru

Ivan Đikić rekao da je svijet blizu vakcine, komentarisao i ono rusko: 'Uistinu su vrlo impresivni podaci'

Lifestyle 11.09.20, 10:25h

Ivan Đikić rekao da je svijet blizu vakcine, komentarisao i ono rusko: 'Uistinu su vrlo impresivni podaci'
Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci, rekao je Đikić

U Vukovaru je u četvrtak glavna tema bila korona. Pod svim epidemiološkim mjerama, u dvorištu muzeja organizirana je manifestacija "Znanost za mlade u Vukovaru" na kojoj sudjeluju brojni stručnjaci, među kojima je i Ivan Đikić. Stanje s epidemijom u Hrvatskoj Đikić je komentirao za Dnevnik Nove TV.

 

Đikić je rekao da je pozitivno to što turisti i dalje dolaze u Hrvatsku. Ovi povećani brojevi zaraženih, ali i umrlih, ne pokazuju nas u dobrom svjetlu u Europi, kazao je.

 

Kada je riječ o mjerama, Đikić smatra da su stroge mjere trebale biti i ranije uvedene.

 

- Mislim da je Nacionalni stožer postao puno oprezniji u iznošenju podataka prema javnosti pa javnost bolest može percipirati ozbiljnu kao što i jest - rekao je.

 

Na pitanje je li dobra ideja smanjivati broj dana u samoizolaciji, Đikić kaže da to ovisi od zemlje do zemlje.

 

- U Hrvatskoj to u jednoj županiji može biti dobro, a u drugoj ne. Moramo biti oprezniji i kritičniji - kaže Đikić.

 

Dodao je da je cijeli svijet blizu cjepiva.

 

- Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana - rekao je znanstvenik.

 

Dodao je kako je dobro što se dogodilo u Oxfordu - dobro jer se radi vrlo kritično.

 

- To pokazuje povjerenje u sustav i vjerujem da građani imaju određeno dozu sigurnosti da će cjepiva koje biti djelotvorna i neštetna - kaže Đikić.

 

Poručio je da je svakako važno i cijepljenje protiv gripe.

 

- Treba cijepiti i djecu. Tako štitimo i sebe i okolinu, a istovremeno ćemo pomoći liječnicima da bolje prepoznaju zarazu COVIDOM.

 

Komentirao je i rasprave u javnosti kada se govori o rukovanju, pogotovo kada je riječ o političarima.

 

- Mislim da je to deplasirano malo, u ozbiljnoj situaciji, kad ljudi umiru. Rukovanje je samo jedan pokazatelj. Da se premijer rukuje s nekim predsjednikom ili drugim premijerom, to je suvišno. Moramo držati distancu, prati ruke i nositi maske jer je to neophodno - zaključio je Đikić.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI