Stav Evropske unije jasan

Izraelski mediji: Vučić se predomislio, prekršit će dogovor s Trumpom?! Dodik ponovo u ofsajdu

Front 09.09.20, 16:49h

Izraelski mediji: Vučić se predomislio, prekršit će dogovor s Trumpom?! Dodik ponovo u ofsajdu
Da li će Vučić pogaziti ono što je potpisao i poniziti predsjednika Trumpa, ali i prekršiti svoju datu riječ i potpis u ime Srbije?

 

Izvor: Faktor.ba

 

Kao i nebrojeno puta do sada, srbijanski međunarodni pohodi završavaju lažima. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić samo nekoliko dana nakon susreta sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom, povlači svoj potpis sa sporazuma sa Kosovom, baš u onom djelu koji je najvažniji Amerikancima, otvaranje ambasade u Jerusalemu.

 

Vučićevo ponašanje u Bijeloj kući u trenutku kada je Trump pročitao dio sporazuma u kojem se navodi da će Srbija premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem bilo je, u najmanju ruku čudno, što nije ostalo neprimijećeno.

 

Izraelski Jerusalem post objavio je, pozivajući se na izvore bliske Vučiću, kako Srbija neće premjestiti ambasadu u Jerusalem ukoliko Izrael prizna Kosovo. Naime, u sporazumu koji je potpisao Kosovski premijer Avdullah Hoti navodi se obaveza međusobnog priznanja Izraela i Kosova.

 

Ta tačka je bila važna predsjedniku Trumpu, pa je upravo iz Ovalnog ureda obavljen direktan telefonski razgovor između premijera Izraela Benjamina Natanjahua i premijera Kosova Avdullaha Hotija.

 

Da li će Vučić pogaziti ono što je potpisao i poniziti predsjednika Trumpa, ali i pogaziti svoju datu riječ i potpis u ime Srbije, ostaje da se vidi.

 

Na domaćem terenu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ponovo u ofsajd poziciji. Dodik je zvanično tražio da se zakaže sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi se razmatralo premještanje bh. ambasade Jerusalem. To je direktno u suprotnosti sa stavovima Aleksandra Vučića, ukoliko se pisanje Jerusalem Posta ispostavi tačnim. Međutim, Dodik svoje zahtjeve prema u Predsjedništvu i ne upućuje zbog Vučića nego zbog sebe, pokušavajući igrati dvostruku igru. Dok se s jedne strane inicijativnom za premještanje Ambasade BiH u Jerusalem brani "američkim interesima", s druge strane u Narodnoj skupštini RS-a tobožnjom zaštitom entitetskog interesa obara svaki dogovor između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

 

- Izraelsko priznanje Kosova kao nezavisne države zaoštrit će odnose sa Srbijom, uprkos tome što je to u okviru sporazuma koje su dvije balkanske zemlje potpisale u Bijeloj kući - rekao je u srijedu izvor blizak srbijanskom predsjedniku Vučiću za The Jerusalem Post.

 

Srbija neće preseliti svoju ambasadu u Jeruzalem ako Izrael prizna Kosovo kao nezavisnu zemlju, potcrtano je u tekstu kao izjava njihovog izvora, a koji dobro poznaje sporazume potpisane u Washingtonu.

 

- Štaviše, ovaj potez Izraela naštetio bi inače prisnim odnosima između Izraela i Srbije i oni nikada više ne bi bili isti. To je jednostavno tako - navodi izvor blizak Vučiću.

 

Izvor je dodao, navodi se, da "mnogi tvrde kako bi potez Izraela koji bi priznao Kosovo bio sličan zemljama koje jednostrano priznaju Palestinu".

 

Izrael nije priznao Kosovo duže od deset godina, otako je Kosovo proglasilo nezavisnost, a sve iz "zabrinutosti da ne naruši dobre odnose sa Srbijom i zbog stvaranja presedana za priznanje palestinske države".

 

Kritičari sporazuma koje su Srbija i Kosovo potpisali sa SAD-om navode da sadržaj ne unapređuje odnose Srbije i Kosova i da se sastoji od najave poteza na koje su se dvije države već obvezale poduzeti u razgovorima uz posredovanje EU-a.

 

Uz to, sporazum s Kosovom navodi da će Izrael normalizirati odnose sa "većinski muslimanskom zemljom, koja će otvoriti ambasadu u Jeruzalemu", navodi Jerusalem post, a u sporazumu koj je potpisao Vučić je navedo da će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalemu. Ranije ove godine Srbija je najavila da će otvoriti ured za ekonomsku saradnju u Jerusalemu.

 

Srbija i Kosovo pretenduju na članstvo u Evropskoj uniji koja ne odobrava premještanje ambasada u Jerusalem. Svoje ambasade u Jerusalem do sada su premjestile samo dvije države - SAD i Gvatamala.

 

Evropska unija je upozorila Srbiju i Kosovo da podrivaju svoje članstvo u EU eventualnim otvaranjem svojih ambasada u Jerusalemu.

 

Dugogodišnja politika EU-a je da na statusu Jerusalema treba da rade Izrael i Palestina u okviru širih mirovnih pregovora, a "Srbija, kao kandidatkinja za prijem u članstvo EU, to treba da poštuje", podsjetio je jučer AP.

 

- Nijedna država-članica EU-a nema ambasadu u Jerusalemu - rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano te dodao:

 

- Bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalemu stvar su ozbiljne zabrinutosti i žaljenja.

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI