Akcija u Ugljeviku

SIPA uhapsila majora Vojske RS, osumnjičenog za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom

Hronika 08.09.20, 13:58h

SIPA uhapsila majora Vojske RS, osumnjičenog za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom
Đurković je bio i komandant brigadnog bataljona Prve majevičke brigade Vojske RS

 

Pripadnici Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uhapsili majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića, potvrđeno je za "Avaz"

 

On je uhapšen jutros u porodičnoj kući u Ugljeviku.

 

Đurković je bio i komandant brigadnog bataljona Prve majevičke brigade Vojske RS.

 

On se sumnjiči za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom na Tursunovom Brdu kod Teočaka. Iz SIPA se još uvijek nisu detaljnije oglasili o ovom hapšenju.

 

Boračka organizacija opštine Ugljevik osudila je hapšenje majora Vojske Republike Srpske Ratka Đurkovića, navodeći da su ga u porodičnoj kući u Ugljeviku uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

 

Iz ove organizacije su za 12.00 časova najavili konferenciju za novinare kako bi izrazili nezadovoljstvo jutrošnjim hapšenjem uglednog sugrađanina Đurkovića, uz navode da je lažno optužen za ratne zločine.

 

"Osuđujemo hapšenje našeg saborca, posebno na tako gnusan način, dolaženjem rano ujutru u porodičnu kuću i prepadanjem članova njegove porodice, a riječ je o licu koje ima 76 godina", rekao je novinarima predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković.

 

Marinković je dodao da je Đurković, radeći kao nastavnik i direktor škole, izveo brojne generacije ugljevičkih učenika i da u ovoj lokalnoj zajednici služi za primjer, te da je prije rata bio predsjednik Skupštine opštine Ugljevik i na mnogim odgovornim funkcijama.

 

"Na početku rata odmah je stupio u Vojsku Republike Srpske, gdje je sve funkcije obavljao časno i pošteno, boreći se za svoj narod i Republiku Srpsku, a nama borcima služio je za primjer čojstva i poštenja", rekao je Marinković.

 

Prema njegovim riječima, Đurković je i predsjednik ugljevičkog SUBNOR-a i cijeli život borio se protiv fašizma, rasizma i ostalih pošasti.

 

"Takav čovjek ne zaslužuje da bude hapšen i osumnjičen za bilo kakvu nečasnu radnju", poručuju iz Boračke organizacije Ugljevika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI