Zavjera ili...?

Zašto na medicinskoj opremi iz 2017. piše COVID-19: Hvalila se da ima dokaz da je korona prevara, naučnik joj odgovorio

Hronika 08.09.20, 09:13h

Zašto na medicinskoj opremi iz 2017. piše COVID-19: Hvalila se da ima dokaz da je korona prevara, naučnik joj odgovorio
Naučnik Ceci na svom je Facebook profilu objasnio zašto je medicinska oprema 2017. godine nosila oznaku "COVID-19"

 

Naučnik Saša Ceci reagirao je na objavu jedne korisnice Facebooka koja je zaključila da je pronašla dokaz da je pandemija koronavirusa prevara. Objavila je da u podacima Svjetske banke stoji da se oznaka "COVID-19" koristi za medicinsku opremu od 2017. godine, a Ceci je na svom profilu objasnio da nije riječ o zavjeri te je upozorio na važnost provjere podataka.

 

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

 

- Draga Ivana, kad čovjek nešto jako želi pronaći, on to vidi i tamo gdje toga nema. U znanosti je to normalan i čest slučaj jer su i znanstvenici ljudi. Zato znanstveni članci i idu na peer review. Ne da se vidi jesu li pogrešni. To nitko od tih recenzenata, peer reviewera ne može znati. Idu zato da drugi znanstvenici provjere je li autor vidio nešto čega zapravo nema. Molim te stoga da uočiš da te ja ovdje ne tretiram kao nekog 'teoretičara zavjere' nego kao kolegu znanstvenika. Dakle, tvrdiš da si pronašla konačan dokaz da je kovid-19 prevara. U jednoj bazi podataka na webu Svjetske banke uz određenu medicinsku opremu postoji oznaka COVID-19, iako je oprema iz 2018. godine. Zanimljivo, priznajem. Iz tvog tona i cijelog sadržaja da se iščitati da je to upravo ono što si priželjkivala. I to kod znanstvenika budi oprez. Jesi li sve dovoljno provjerila? Sa žaljenjem moram primijetiti da nisi. Naime, u travnju ove godine donesena je odluka da se sva medicinska oprema koja je trenutačno na tržištu (ova od 2017. godine), a može biti korištena u dijagnostici (kitovi i kemikalije za testiranja) ili tretmanu (respiratori) kovida-19 označe upravo oznakom - COVID-19. Ay Caramba! Da.

 

Šta se događalo prije toga, kako je došlo do toga i koja je sitacija s tim danas opisala je u svom tekstu Jelena Kalinić. Važno je naglasiti ovdje da nije pogrešno što tražiš dokaze za zavjeru. Dapače, pohvalno je. Međutim, problem je kad pomisliš da si ih našla pa to euforično objaviš. Pa onda tvoji kolege euforično dijele dalje. Da si ga poslala meni, ili Factdreku kako ga ti zoveš, rado bismo provjerili što se događa i ako se ispostavi da si u pravu - ispala bi totalno zakon. A ako bi ispalo, kao što se na kraju i pokazalo, da ništa od toga - znali bismo to samo mi. I to je OK. Ovako, nakon što si to već objavila, i nakon što su te drugi počeli citirati (i meni slati u inbox) ne preostaje mi drugo nego da i ja napišem ovaj svoj komentar na tvoj rad i objavim ga ovdje. I citiram tvoj rad. Volio bih da je ispalo drugačije, ali što da se radi. Više sreće drugi put. I malo više provjere prije objavljivanja. Mi koji provjeravamo stvari nismo neprijatelji. Dapače", napisao je na Facebooku te priložio link na tekst Jelene Kalinić koji je spomenuo te koji opisuje kako je došlo do korištenja oznake "COVID-19".

 

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI