DRUGA STRANA PRIČE/ UMJESTO PODSMIJEHA

Šta je Vučić isposlovao kod Trumpa: Svi znaju da je dobar glumac, igrač koji je spreman na sve, pa i da odglumi 'poniženje'!

Front 06.09.20, 18:44h

Šta je Vučić isposlovao kod Trumpa: Svi znaju da je dobar glumac, igrač koji je spreman na sve, pa i da odglumi 'poniženje'!
Preko pet miliona pregleda i hiljade zapitanosti: „Da li je Vučić uopće pročitao ono što je potpisao?!“ E, pa, čini se da je Srbija ipak uspjela ispregovarati povoljne dogovore po svoje interese...

 

Izvor: Aljazeera Balkans

Piše: Mirnes Kovač


Vijest o dogovoru u Bijeloj kući 4. septembra, između Srbije i Kosova, prvi je na svom profilu na Twitteru objavio američki predsjednik Donald Trump i ova objava bila je sasvim neobična.


Nakon pominjanja Balkana odakle dolaze obje delegacije, Trump je ipak naglasak stavio na Bliski Istok i normalizaciju odnosa sa Izraelom. Američki predsjednik je prvo čestitao srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Avdullahu Hotiju na dogovoru kojim su se obavezali na ekonomsku normalizaciju, nazvavši ga velikim iskorakom ka napretku i miru na Balkanu i u svijetu, te pohvalivši sebe kako je „ponosan što je pomogao ovim liderima.“ 


Odmah nakon čestitki na postignutom dogovoru između Srbije i Kosova, Trump je uputio čestitke Vučiću na obznanjivanju premještanja srbijanske ambasade u Jerusalem, te potom objavio: „Još jedan veliki dan za mir na Bliskom Istoku – većinska muslimanska zemlja Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju veze i uspostave diplomatske odnose. Dobro urađeno! Još islamskih i arapskih zemalja će uslijediti uskoro!“.


Kao na ispitivanju


O ekonomskoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što je bila glavna tema ovih pregovora i sastanka, informacije su se tek počele slijevati kasnije. Mnogo veću pažnju, dočim, dobili su kasniji video snimci i fotografije koji su se iz sata u sat objavili na Twitteru, sa različitih profila, službenih i neslužbenih.


Kao što je poznato, ranije se pojavila informacija oko člana 10., prvobitnog neformalnog dokumenta, tj. o političkom priznanju Kosova. Ona je očito izbačena iz narednih verzija, a to se vidi i iz kasnije objavljenih dokumenata na Twitteru sa potpisima srbijanskog predsjednika Vučića i kosovskog premijera Hotija, te tačke nema. Ne treba zaboraviti izjavu Vučića dan uoči svečanog potpisivanja u Bijeloj kući: „Ako bude susret na najvišem nivou to će značiti da nismo nezadovoljni“.


Potom su se na Twitteru počele pojavljivati slike i snimci iz Ovalnog ureda sa sastanka predsjednika Trumpa sa Vučićem i Hotijem. Protokol je, očigledno, promijenjen kao i sami format susreta. Ispred predsjedničkog stola postavljena je stolica i na njoj su odvojeno „jedan na jedan“ sa Trumpom razgovarali i Vučić i Hoti, potom su na svečanom potpisivanju uz predsjednički stol dodata dva manja stola za kojima su sjeli Vučić i Hoti sa obje strane, te su nakon formalnog potpisivanja uslijedila obraćanja.


Najviše podsmjeha i komentara izazvala je fotografija Vučića kako smjerno sjedi na stolici ispred ogromnog izrezbarenog predsjedničkog stola kao na kakvom ispitivanju. Okolo Vučića su stajali američki zvaničnici i članovi srbijanske delegacije. Ispred njega, poput kakvog strogog profesora za katedrom, sjedio je predsjednik Trump. Na Twitteru su se počele pojavljivati usporedbe prijema i sastanaka iz Bijele kuće ranijih jugoslovenskih i balkanskih lidera sa američkim predsjednicima, i ove koja je dočekana kao „poniženje“ Srbije i srpskog naroda. Osim zajedničke fotografije potpisivanja i izjava za medije poslije, nije objavljena fotografija rukovanja potpisnika, što je također znakovito!?


'Je li pročitao ono što je potpisao?'


Video snimak sa obraćanja novinarima nakon potpisivanja dokumenata u kome, u jednom trenutku, dok Trump govori i čestita Vučiću na pristanku Srbije - da u Jerusalemu otvori trgovinsko predstavništvo, te potom premjesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u julu, 2021. godine - Vučić ponovno otvara dokument kojeg je potpisao i pravi grimase kao da se radi o nepoznanici, te na trenutak baca pogled na svoje saradnike – izazvao je najviše komentara i zapitanosti.


Preko pet miliona pregleda i hiljade zapitanosti: „Da li je Vučić uopće pročitao ono što je potpisao?!“ Čak su i neke medijske kuće uradile poseban video prilog o ovom dijelu press konferencije. Međutim, po onome što je Vučić izjavljivao ranije, po fotografijama na njegovom službenom profilu u kojima se vidi da Vučić sa saradnicima detaljno pregleda finalne verzije dokumenata, te po kasnijim izjavama i na koncu po samom formatu susreta, čini se da je Srbija ipak uspjela ispregovarati povoljne dogovore po svoje interese...

 

Nastavak komentara čitajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI