Stoltenberg o sastanku s ambasadorima alijanse

NATO traži od Rusije da sarađuje u istrazi navoda o trovanju Navalnog: 'Neprihvatljivo je kršenje međunarodnih normi i pravila'

Front 04.09.20, 14:55h

NATO traži od Rusije da sarađuje u istrazi navoda o trovanju Navalnog: 'Neprihvatljivo je kršenje međunarodnih normi i pravila'
Rusija do sada nije pokrenula krivičnu istragu i tvrdi da još nema nikavih dokaza o eventualnom zločinu

 

NATO saveznici usuglasili su se u petak da Rusija mora u potpunosti sarađivati s nepristrasnom istragom pod vodstvom Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja o trovanju opozicijskog čelnika Alekseja Navalnog, saopćio je čelnik alijanse.

 

Njemačka, u kojoj se Navalni nalazi u bolnici, tvrdi da je on otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu.

 

Rusija do sada nije pokrenula krivičnu istragu i tvrdi da još nema nikavih dokaza o eventualnom zločinu.

 

- Svaka upotreba hemijskog oružja pokazuje potpuno nepoštovanje prema ljudskim životima i neprihvatljivo je kršenje međunarodnih normi i pravila - izjavio je na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

- NATO saveznici saglasni su da su sada pred Rusijom ozbiljna pitanja na koja mora odgovoriti. Ruska vlada mora potpuno sarađivati s Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u njenoj nepristrasnoj istrazi - kazao je on, izvještavajući o sastanku s ambasadorima alijanse, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI