'Istorijski dan' ili...

Kakav sporazum, uz Trumpovo prisustvo, večeras potpisuju Srbija i Kosovo? Vučić otkrio šta je pričao s Ivankom...

Front 04.09.20, 09:55h

Kakav sporazum, uz Trumpovo prisustvo, večeras potpisuju Srbija i Kosovo? Vučić otkrio šta je pričao s Ivankom...
Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da međusobno priznanje nije "više tema razgovora" delegacija Srbije i Kosova u Vašingtonu, premijer Kosova Avdullah Hoti kaže da je učinjen veliki korak ka okončanju konačnog sporazuma sa Srbijom

Predsjednik SAD Donald Trump sastaće se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdullahom Hotijem u petak u Ovalnoj kancelariji, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopštila je Bijela kuća.

 

Kako prenosi Glas Amerike, poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u State  Departmentu.

 

U saopštenju Bijele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

 

srbija-kosovo-pregovori

 

Poslije prvog dana pregovora u Vašingtonu Savjet za nacionalnu bezbjednost objavio je da su delegacije Kosova i Srbije napravile napredak.

 

"Veoma dobra runda razgovora sa liderima Srbije i Kosova. Ekonomska normalizacija znači posao za mlade ljude", rekao je domaćin sastanka Robert O'Brian nakon završetka druge runde pregovora u Bijeloj kući u Vašingtonu.

 

Prethodno je, nakon prve runde, objavio da pregovori napreduju i da je ona bila fokusirana na jačanje ekonomskih veza.

 

Hoti: Istorijski dan; Vučić: Priznanje više nije tema

 

Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da međusobno priznanje nije "više tema razgovora" delegacija Srbije i Kosova u Vašingtonu, premijer Kosova Avdullah Hoti kaže da je učinjen veliki korak ka okončanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

 

Ovo je istorijski dan, a u petak očekujemo finalizaciju razgovora, rekao je juče Hoti nakon završetka druge runde pregovora u Bijeloj kući.

 

"Detaljnije informacije imaćete u petak, nakon okončanja razgovora. Dogovor je da se u petak saopšti sve oko čega smo se složili. Jednu stvar mogu da vam kažem. Štetni i neprihvatljivi sporazumi po Kosovo nikada nisu i neće doći iz Bijele kuće. Učinili smo veliki napredak na ekonomskoj saradnji. O svemu o čemu govorimo sa Srbijom, naš cilj je recipročno priznanje. Danas smo učinili jedan veliki korak", rekao je Hoti.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da će se razgovori nastaviti i da će vidjeti da li mogu da postignu dogovor.

 

"Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov 'Ekonomska normalizacija'. Predstavnici Sjedinjenih Država su nam podijelili dokument koji naša strana sa sigurnošću nije imala uvid (ranije) i koji nemate dozvolu da iznosite. Taj papir za nas nije bio lak i u njemu je bila tačka o međusobnom priznanju, što za nas nije novost. Rekao sam da to ne možemo da prihvatimo i Trumpova administracija je bila fer, shvatili su da to ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

 

Zahvalio se američkim domaćinima što su "bili spremni da čuju primjedbe Srbije".

 

"Nema sumnje da danas i večeras (četvrtak, 3. septembar) priznanje nezavisnosti Kosova neće biti tema, jer sam jasno stavio do znanja da mi to ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.


Na sastanku i Ivanka Tramp

 

Potvrdio je da je u jednom trenutku došla Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, ujedno i njegova savjetnica.

 

„Da li će biti susreta na još višem nivou, to još niko ne može da potvrdi. To zavisi od toga šta će se događati tokom večeri“, rekao je Vučić, te dodao da „ako bude prijema na najvišem nivou, to će značiti da mi nismo nezadovoljni“.

 

Sa Ivankom Trump se razgovaralo o razvoju preduzetništva na Balkanu, posebno ženskog preduzetništvu u Beogradu i Prištini, rekao je Vučić, te dodao da postoji mogućnost da ona posjeti ovaj prostor.

 

Dodao je da je bilo dosta dobrih prijedloga koji se tiču ekonomije, te da su bili prisutni „svi iz američke vlade koji se bave finansijama“.


Tvrdnje i negiranja o ponuđenim rešenjima

 

Specijalni izaslanik predsjednika SAD Richard Grenell, koji je uz O'Briana domaćin sastanka, demantovao je da je Srbiji u sporazumu ponuđeno priznanje Kosova, informaciju koju je prethodno objavio ministar finansija Siniša Mali, dio delegacije Srbije u Vašingtonu, a kasnije je potvrdio i Vučić.

 

Grenell je u odgovoru na tvit u kom se tvrdi da je Srbiji ponuđeno da potpiše nezavisnost Kosova, kratko napisao da to nije tačno.

 

Ostatak teksta čitajte na slobodnaevropa.org.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI