stručnjaci šokirani

Njemački doktori otkrili čime je otrovan Navaljni: ‘U organizmu smo mu našli novičok!‘

Hronika 02.09.20, 16:33h

Njemački doktori otkrili čime je otrovan Navaljni: ‘U organizmu smo mu našli novičok!‘
Navaljni je trenutno smješten u berlinskoj bolnici Charite, u koju je dva dana nakon trovanja prebačen avionom iz sibirskog grada Omska


Ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni otrovan je nervnim agensom novičokom, objavila je u srijedu njemačka vlada - prenosi Jutarnji

 

- Šokirala nas je spoznaja da je Aleksej Navaljni žrtva napada nervnim agensom. Njemačka vlada najstrože osuđuje napad na njega i zahtijevamo od ruskih vlasti hitno pojašnjenje ovog događaja - stoji u priopćenju glasnogovornika Angele Merkel Steffena Seiberta.

 

Kako se dodaje u priopćenju, stručnjaci specijalnog njemačkog vojnog laboratorija utvrdili su da su u njegovu organizmu 'bez ikakve sumnje' prisutni tragovi novičoka, nervnog agensa koji je stvoren u sovjetskim vojnim laboratorijima, a kojim su otrovani i bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija u Velikoj Britaniji.

 

Navaljni je trenutno smješten u berlinskoj bolnici Charite, u koju je dva dana nakon trovanja prebačen avionom iz sibirskog grada Omska.

 

Navaljni je kolabirao 20. kolovoza u zrakoplovu na letu iznad Sibira, a prije leta je snimljen kako pije čaj na aerodromu. Ruski liječnici, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrdili su da nisu pronašli tragove trovanja. U početku su se protivili njegovom prebacivanju u Berlin, ali su nakon pritiska medija i njegove obitelji ipak popustili.

 

Ovaj slučaj trovanja najeksponiranijeg političkog suparnika ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao bi dodatno pogoršati već loše odnose Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje. 

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI