nakon današnjeg sastanka

Tegeltija: Uskoro otvaranje granica za strance koji dosad nisu mogli u BiH, ali uz negativni test ne stariji od 48 sati

Front 02.09.20, 15:08h

Tegeltija: Uskoro otvaranje granica za strance koji dosad nisu mogli u BiH, ali uz negativni test ne stariji od 48 sati
Naveo je i da je odlučeno da bude otvoren proces pregovora sa MMF-om i da očekuju da misija te institucije u oktobru posjeti BiH

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da je na današnjem sastanku s entitetskim premijerima dogovoreno otvaranje bh. granica za strane državljane koji dosad nisu mogli ući u BiH, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

 

Dodao je da dogovoreno i da će Vijeće ministara BiH, u saradnji s entitetskim vladama u narednih 20-ak dana pripremiti program koji će sadržavati novi investicioni ciklus i rasterećenje privrede za period od 2021. do 2022.

 

- U isto vrijeme bit će pripremljen program zaštite domaće privrede za navedeni period i te programe ćemo predstaviti javnosti u drugoj polovini septembra - istakao je Tegeltija.

 

Naveo je i da je odlučeno da bude otvoren proces pregovora sa MMF-om i da očekuju da misija te institucije u oktobru posjeti BiH.

 

- Nakon toga bi u naredna dva mjeseca mogli ugovoriti novi aranžman s MMF-om, a očekujemo da uskoro budu završeni i pregovori s Evropskom komisijom vezani za makrofinansijsku pomoć - pojasnio je Tegeltija.

 

Precizirao je da će od Evropske komisije tražiti da makrofinansijska pomoć ne bude vezana samo za jednu godinu, već za narednih pet do šest godina kao za zemlje članice EU.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI