Ogorčeno pismo gostiju iz Sarajeva

Bili na Ramskom jezeru pa zaglavili satima na cesti zbog maratona, organizator odgovara: Imam pravo zaustaviti promet!

Hronika 02.09.20, 13:34h

Bili na Ramskom jezeru pa zaglavili satima na cesti zbog maratona, organizator odgovara: Imam pravo zaustaviti promet!
U želji da jedan od posljednjih ljetnih vikenda provedu u ljepotama bh. prirode, dvije sarajevske porodice uputile su se sa djecom na Ramsko jezero... I zažalile zbog svoje odluke!

 

 

U jeku pandemije mnogi bh. građani ove godine promijenili su svoje planove oko godišnjeg odmora, a razne destinacije po Bosni i Hercegovini postale su znatno posjećenije od strane domaćih gostiju nego što je to ranije bio slučaj. U želji da jedan od posljednjih ljetnih vikenda provedu u ljepotama bh. prirode, dvije sarajevske porodice uputile su se sa djecom na Ramsko jezero... I zažalile zbog svoje odluke!


Prvo razočarenje nastalo je kada su umjesto beskrajno plavog jezera ugledali - blato!


- Očekivali smo prizor kao sa snimaka koje smo gledali, ali šokirali smo se kada smo vidjeli ogromnu količinu blata oko vode... Nije to bilo ni nalik na slike kojima se promovira ovo prelijepo jezero, koje čak važi i za jedno od najljepših u Evropi. Mještani su nam objasnili da je jezero trenutno ispušteno zbog HE Rama - navodi u svom pismu Dejan M. (ime i prezime poznato redakciji), uz priložene fotografije.

 

rama-2

rama-3


Međutim, kako kaže, bila je to "nesretna okolnost" koja im ne bi pokvarila ugođaj u ovom predivnom ambijentu, da nije bilo krajnje neugodne situacije u povratku iz Rame, zbog čega su satima ostali blokirani na cesti.


- Tri sata smo bili primorani da čekamo na izlazu iz Rame zbog održavanja 3. Ramskog polumaratona, s obzirom da je put bio blokiran, što nas je potpuno zateklo jer nigdje u toj ulici, a ni u naselju, nije bila istaknuta obavijest o blokadi saoraćajnice. Bili smo gosti u Rami i zaista nismo upratili u lokalnim medijima bilo kakvu informaciju o tome. I nismo bili jedini, jer se u tom periodu stvorila duga kolona (oko 30-tak vozila), bilo je jako vruće, nervoza, mala djeca... Čekanje se oteglo, činilo se bez kraja... I ne bi sve bilo toliko neugodno, da su nam organizatori odmah dali pravu informaciju. No, prvo su nam rekli da će blokada trajati sat vremena, pa onda još sat, pa još sat... Sve naše molbe da nam se omogući bar neki alternativni pravac dok traje trka, ostale su bez ikakve reakcije, izuzev vidno nervoznog i nepristojnog obraćanja prema nama, kao da smo krivi što smo željeli vikend provesti na Ramskom jezeru - navodi ogorčeno Dejan M. u svom pismu.

 

DEPO Portal obratio se organizatoru 3. Ramskog polumaratona, Udrugi "Rama u srcu", sa molbom da pojasni neugodnu situaciju u kojoj su se našli vikend gosti, te sa pitanjem da li je bilo nužno zadržavati putnike puna tri sata?   


- Bilo je potrebno zadržavati putnike, zbog održavanja svjetski priznate, certificirane utrke - 3. Ramskog polumaratona (certifikat u prilogu). Utrka je priznata od Federalnog ministarstva kulture i sporta, kao i od Federalnog ministarstva civilnih poslova (dokazi u prilogu). S obzirom kako vodimo brigu o sigurnosti naših trkača, zatvaranje ceste bilo je nužno - stoji u odgovoru Udruge "Rama u srcu".


Na pitanje da li je organizator mogao naći rješenje za goste koji su u to vrijeme odlazili iz Rame i zašto nije, tvrde da su "svi građani bili obaviješteni o zatvaranju ceste".


- Svi su građani bili obaviješteni o zatvaranju ceste za određeni period (u razdoblju održavanja utrke) putem medija kao i putem BIHAMK-a, najveće organizacija o informiranju na putevima u BiH.


Iz Udruge kažu i da "alternativni put nije potreban, jer je unaprijed bila obavijest o zatvaranju ceste".


Na naše pitanje, a s obzirom na očite probleme koji prate ovaj događaj, hoće li ubuduće poraditi na drugačijoj organizaciji, kako se ovakve stvari, ipak, ne bi dešavale, kratko poručuju:


- Mi nastavljamo sa našim radom kao i do sada. Za zatvaranje ceste imali smo suglasnost Ministarstva prometa i veza HNŽ-a i općine Prozor-Rama
(također dokazi u prilogu).


Kako god, gorko iskustvo ostaje, a Sarajlija koji ga je doživio na kraju svog pisma kaže:


- Volimo vikende provoditi u prirodi i to često radimo, ali zbog ovakvog iskustva, na Ramsko jezero sigurno više nikada nećemo kročiti!

 

rama-maraton-mup

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI