Načelnik sumnja u Studiju o ventilacionim koridorima

Efendić o gradnji Kongresnog centra: Da u Podlugovima postavimo Fikretove respiratore pa da oni proventiliraju zrak?!

Front 02.09.20, 13:14h

Efendić o gradnji Kongresnog centra: Da u Podlugovima postavimo Fikretove respiratore pa da oni proventiliraju zrak?!
Dužan sam upozoriti sve one koji na perfidan način pokušavaju zaustaviti razvoj Novog Grada i Sarajeva da to ne mogu raditi, a pogotovo da nam ne mogu podvaljivati fiktivne studije o nepostojećim ventilacionim koridorima, poručio je Efendić

 


Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić oglasio se na Facebooku povodom “Studije urbanih ventilacionih koridora i utjecaja visokih zgrada”. Njegov post prenosimo u cjelosti:

 

- Uzrok zagađenja zraka i pojave smoga u zimskim mjesecima u Sarajevu je geografski položaj (kotlina na nadmorskoj visini od oko 500 metara) u kombinaciji sa korištenjem nekvalitetnih goriva za zagrijavanje individualnih stambenih objekata, prije svega uglja veoma lošeg i neprovjerenog kvaliteta. U tom periodu godine u svim kotlinama u našoj zemlji zadržava se magla dok na planinama imamo savršeno čist zrak. Problem nastaje zato što se u magli zadržavaju ostaci sagorijevanja nekvalitetnog uglja i drugih čvrstih goriva, a manjim dijelom i ostaci izduvnih gasova iz automobila. Sve vlade Kantona Sarajevo u proteklih 20 godina nisu bile u stanju donijeti najobičniju odluku ili propis kojim bi se propisao kvalitet goriva koja se smiju koristiti kao izvor toplotne energije.

 

U prošlosti je najveći napredak u Sarajevu u ovoj oblasti napravljen uvođenjem gasa kao energenta u svim kotlovnicama na daljinsko grijanje. Međutim i dalje je ogroman broj individualnih stambenih objekata, koji se u proteklim decenijama znatno povećao, nastavio koristiti ugalj kao osnovni energent za zagrijavanje.

 

Grad Istanbul prije 20-ak godina za 70% smanjio je zagađenje zraka zabranom prodaje i korištenja nekvalitetnog uglja iz crnomorskog bazena, a pri tome se nastavio razvijati kao jedna od najvećih, najljepših i najčistijih metropola na svijetu.

 

Autorima dokumenta pretenciozno nazvanog “Studija o ventilacionim koridorima” postavio bih samo nekoliko pitanja:

 

    Hoće li se zagađenje zraka u Sarajevu u zimskim mjesecima smanjiti ako se više nikada ništa u Sarajevu ne izgradi i znaju li oni uopće šta znači zaustaviti jedan grad u njegovom razvoju?


    Kako su za tri mjeseca napravili “studiju” koja bi za temelj morala imati klimatske podatke (višegodišnja mjerenja vjetra) koje oni uopće nemaju, nego u studiji navode da su koristili podatke sa mjerne stanice Bjelave koja se ne nalazi u zoni tzv. ventilacionih koridora?


    Kako je moguće da ti njihovi ventilacioni koridori završavaju na Stupskoj petlji, nekoliko stotina metara od naselja Tibra i ne utječu na širenje ovog naselja od strane istog investitora, koje je u toku i odvijat će se i u narednim godinama, te kako je moguće da sekundarnog koridora nema trasom prve transverzale pored koje se nalazi toranj Avaza, a pored kojeg je projektovan i drugi toranj još veće visine, autora Faruka Kapidžića?

 

U vrijeme od kada sam izabran za načelnika općine Novi Grad do danas izgradili smo najljepše parkove u našoj općini, pet sportskih dvorana, desetine sportskih i dječijih igrališta, biciklističke staze, šetališta sa drvoredima, desetine kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže, desetine kilometara novih cesta, ali je sve građeno zahvaljujući našem budžetu koji je povećan za 100% zbog razvoja koji je općina imala, između ostalog u oblastima stambene i poslovne izgradnje. Krenuli smo i sa projektom energetske efikasnosti utopljavanja stambenih zgrada koji bi u konačnici znatno utjecao i na kvalitet zraka, ali projekat nije mogao biti nastavljen zbog inertnosti i nesposobnosti Vlade KS da donese propise iz svoje nadležnosti kako bi se grijanje plaćalo na osnovu količine utrošene toplotne energije, a ne paušalno na osnovu površine stambenog prostora koji se koristi.

 

Dužan sam upozoriti sve one koji na perfidan način pokušavaju zaustaviti razvoj Novog Grada i Sarajeva da to ne mogu raditi, a pogotovo da nam ne mogu podvaljivati fiktivne studije o nepostojećim ventilacionim koridorima.

 

Mnogo je dokaza i činjenica koji potvrđuju ovo o čemu govorim, a samo jedan od njih je činjenica da je prema mjerenjima za proteklih nekoliko godina u Kantonu Sarajevo zrak najzagađeniji u Ilijašu u kojem uopće nema visokih zgrada. Nema ni kotlovnica za daljinsko grijanje na prirodni gas, pa se najviše objekata grije na čvrsta goriva. Šta ćemo za Ilijaš ako se ventilacioni koridori završavaju na Stupskoj petlji i kako ćemo tamo riješiti problem zagađenja autori vrle studije o ventilacionim koridorima nisu odgovorili. Možda da se pravimo da Ilijaš nije u Kantonu Sarajevo ili da u Podlugovima postavimo Fikretove respiratore pa da oni malo proventiliraju zrak u tom području? - napisao je Efendić.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI