Misteriozni upadi u centru Sarajeva

Provalili u kuću ministrice Turković, odnijeli laptope, presnimili sadržaj pa ih vratili... Ali nešto je falilo...

Front 01.09.20, 14:14h

Provalili u kuću ministrice Turković, odnijeli laptope, presnimili sadržaj pa ih vratili... Ali nešto je falilo...
Utvrđeno forenzičkom analizom da su podaci s hard diskova kopirani - Računare nije koristila ministrica za državne poslove - Uređaje koristili članovi porodice

 

 

Dopredsjedavajuća Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković prijavila je ovih dana lokalnoj policiji i svom osiguranju provalu u jedan od objekata u njenom vlasništvu, saznaje Dnevni avaz iz dobro obavještenih izvora.

 

Ono što je posebno indikativno, kako je rečeno za Avaz, jeste da je riječ o dvostrukoj provali u kuću u centru Sarajeva, pri čemu su iz nje izneseni samo privatni prijenosni računari.

 

Usred dana

 

Kako saznaje Avaz, dodatne sumnje na cijeli slučaj baca i to što je utvrđeno da su računari u oba slučaja vrlo brzo vraćeni u objekt!

 

Računare, kako je rečeno za Abaz, koriste članovi porodice državne dopremijerke i šefice diplomatije, ali ne ona lično.

 

- Naravno, sve je prijavljeno nadležnim institucijama. U prvi mah su utvrdili da je iz prizemlja objekta usred dana ukraden laptop. Prijavili su provalu i krađu, ali su šokirani kada su ujutro zatekli vraćen računar. Nakon forenzičke analize, utvrđeno je da je cijeli hard disk, kao i privatni podaci koji su se na njemu nalazili presnimljeni - rekao je izvor blizak ministrici.

 

Ministrica Turković je kratko u izjavi za Avaz potvrdila da je prijavljena provala u jedan objekt u Sarajevu, ali nije htjela govoriti detaljno o slučaju.

 

- O svemu su obaviještene nadležne institucije - istakla je.


Sadržaj diskova

 

No, samo nekoliko dana nakon prvog slučaja, utvrđeno je da je i drugi računar koji je bio u objektu odnesen i vraćen za kratko vrijeme. Sve ovo je, kako saznajemo, moguće jer se u objektu koristi uglavnom gornji sprat, dok su privatni računari bili u prizemlju.

 

- Pokazalo se da je nekome, očito, bilo posebno interesantno to šta se nalazi na diskovima - naveo je Avazov sagovornik.

 

Nedostaje šaraf

 

Riječ je, kako saznaje Avaz, o privatnim računarima i nikakvog službenog korištenja tih uređaja nije bilo niti računari imaju veze s poslovima ministrice vanjskih poslova.

 

- Analizom je utvrđeno da na jednom od hard diskova nedostaje šaraf, što ukazuje na to da je disk, vjerovatno, skidan i vraćan u računar - tvrdi izvor.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Gledaj samo na DEPO TV! 'Nacionalna klasa' na Ilidži!

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI