KRIZA DOSTIŽE VRHUNAC

Strah raste, biće sve gore: Migranti napadaju policiju u Krajini, građanima prekipjelo - počeli se sami organizirati!

Hronika 29.08.20, 18:37h

Strah raste, biće sve gore: Migranti napadaju policiju u Krajini, građanima prekipjelo - počeli se sami organizirati!
Trenutno u Unsko-sanskom kantonu boravi više od 10.000 ilegalnih migranata, a većina ih spava pod otvorenim nebom

 

Izvor: Aljazeera Balkans

Piše: Fahrudin Vojić

 

Unsko-sanski kanton (USK) je okupiran migrantima. Tako, u najblažoj verziji svih izvještaja, zvuči opis trenutnog stanja u najzapadnijem dijelu Bosne i Hercegovine, zvanom Krajina. Prema informacijama s kojima raspolažu lokalne vlasti i policija, a što su potvrdili i migranti u razgovoru s novinarima, trenutno u ovom kantonu boravi više od 10.000 ilegalnih migranata. Većina njih spava pod otvorenim nebom, jedan dio u privatnim smještajima, koje im izdaju ilegalni iznajmljivači, a samo mali dio ih boravi u legalnim prihvatnim centrima.


Od svih krajiških gradova, Bihać je najugroženiji, jer u njemu boravi najviše migranata. Posebno je ugrožena magistralna cesta M-14, koju ovdje zovu "Jablanska ulica", a proteže se od centra grada do izlaza koji vodi ka Cazinu. U ovom dijelu Bihaća smješten je prihvatni centar "Bira", gdje boravi skoro 2.000 migranata.


Građani se počeli sami organizirati


U tom dijelu se nalazi i nekadašnja industrijska zona, u kojoj još uvijek egzistiraju ostaci nekadašnjih bihaćkih fabrika čije objekte migranti koriste za prenoćište. Svakodnevno je ovim dijelom Bihaća vidljiv ogroman broj migranta, koji se kreću ka centru grada ili zaobilaznicom koja vodi ka Graničnom prelazu Izačić, odlaze u "Game", kako oni nazivaju pokušaj ulaska u Hrvatsku i ulazak na teritorij Evropske unije. Policija USK-a nema dovoljan broj službenika i resursa da pokrije cijeli teren gdje se migranti nalaze, zbog čega su se građani počeli sami organizirati i svaku večer kreću u mirnu šetnju.

 

krajina-migranti-gradani-poziv


"Počeli smo s ovim patrolama prije desetak dana, a sve je krenulo nakon što se desio napad migranta na drugog migranta, koji je nosio vodu. Zaustavili su ga drugi migranti, izvadili noževe i, prijetivši mu da će ga ubiti, tražili da im dadne telefon ili novac. U to vrijeme je naišla jedna žena, naša komšinica, s dijetetom i morali su zaobići migrante, iz straha da i oni ne budu fizički napadnuti", kaže mještanin "Jablanske ulice" Zijad Ćehić, koji je jedan od organizator mirne šetnje.


Cilj im je da migrantima pošalju mirnu poruku kako ovdje ne mogu činiti raditi kriminalne radnje i nasilje, a ujedno da svojim komšijama uliju određenu dozu sigurnosti kako ne bi u buduće imali straha da se kreću ovuda.


"Krenulo je s malom grupom ljudi, a onda se iz dana u dan priključivalo sve veći broj građana. Ljudi su u strahu, posmatraju iz svojih kuća šta se dešava vani, na glavnoj ulici. Apeliramo na sve naše sugrađane da nam se priključe u ovim patrolama i šetaju s nama svaku večer. Migranti koji su u potrebi će napasti svakog kada ostanu bez novaca, a mi to na ovaj način pokušavamo spriječiti", dodaje Ćehić

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI