VIDEO/ GLEDAJTE NA DEPO PORTALU I CTV BIH

'Nacionalna klasa' – pričaj, zasviraj i zapjevaj, Bosno i Hercegovino!

Kultura 31.08.20, 10:16h

'Nacionalna klasa' – pričaj, zasviraj i zapjevaj, Bosno i Hercegovino!
Prva epizoda „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igrankama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu koji čuva image nekadašnje Ilidže

 

„Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno ove jeseni možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH. 

 


Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.


Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta. 


Serijal realizira autorski tim DEPO produkcije koji vodi poznati bh. reditelj, producent i novinar Jasmin Duraković, koji je bio pokretač brojnih uspješnih tv projekata u BiH, između ostalih i kultne tv serije „Pozitivna geografija“ sa čuvenim Nisvetom Džankom, kao „vodičem“ kroz sve krajeve BiH.


Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.


Suradnja između Durakovića i Karačića započela je davne 1998. godine, dok je u posljednje vrijeme, iako naturščik, ostvario zapažene epizodne uloge u igranoj tv seriji „Dobrodošli u Orient Express“ i filmu „Praznik praznine“. 


Snimatelj serijala je Amer Beganović, tonac Danko Bevanda, dok serijal montira Fadil Komarica


Muzika je važan segment ovoga serijala i za njegove potrebe u Muzičkom studiju BHRT-a producirana je orginalna muzika koju je upravo kreirao Tarik Karačić zajedno sa grupom muzičara koji najčešće nastupaju u „Jazzbini“. 


Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.


Premijera prve epizode je u ponedeljak, 31. avgusta, u 21 sat, na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH.


Prati na DEPO TV!

 

(DEPO PORTAL)

BLIN
KOMENTARI