još nema popuštanja

Loše vijesti iz Brisela: EU neće otvoriti granice za građane BiH

Hronika 27.08.20, 19:39h

Loše vijesti iz Brisela: EU neće otvoriti granice za građane BiH
U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će implementirati preporuke, odnosno prihvatiti ili odgoditi mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemalja na njihovu teritoriju

 

Evropska unija tek će sljedeće sedmice razmatrati listu trećih zemalja kojima je, u odnosu na epidemiološku situaciju, omogućeno slobodno putovanje preko vanjskih granica Unije, rečeno je za Tanjug u Bruxellesu.


O tome će se razgovarati na sastanku ambasadora zemalja članica, zakazanom za 2. septembar, a prema nezvaničnim informacijama, ne očekuje se da će lista zemalja biti promijenjena.

 

Kao traženi kriterij prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi trebalo da bude ista ili bolja od prosjeka EU, ali i mjere zaštite tokom putovanja, kao i princip reciprociteta.

 

U EU naglašavaju i da je, nakon usvajanja liste, pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će implementirati preporuke, odnosno prihvatiti ili odgoditi mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemalja na njihovu teritoriju.

 

Bosna i Hercegovina će, sasvim izvjesno, ostati na listi zemalja čijim je građanima zabranjen slobodan ulazak u EU, jer je tokom desetak posljednjih dana došlo do ponovnog rasta broja zaraženih. Susjedna Srbija ima mnogo realnije šanse da bude skinuta s liste, jer je tokom nekoliko posljednjih dana prikazivala osjetan pad broja zaraženih i na pragu je postavljenog kriterija Evropske unije.

 

Inače, odluka Evropske unije ponovo će se razmatrati nakon 15 dana, odnosno 17. septembra.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI