'Kukavički zločin' šokirao svijet

Slavna pjevačica, političarka i majka 55 djece iz šestog pokušaja ubila muža: Trovanje, svingerski klubovi, pljačka...

Hronika 27.08.20, 10:42h

Slavna pjevačica, političarka i majka 55 djece iz šestog pokušaja ubila muža: Trovanje, svingerski klubovi, pljačka...
Ona pak tvrdi da je njen suprug ubijen tokom pljačke te poriče umiješanost u ubistvo

 


Brazilska policija optužila je zastupnicu u Kongresu i poznatu gospel pjevačicu Flordelis da je organizirala ubistvo svog supruga pastora uz pomoć najmanje petero djece i unučadi.

 

Samo ova rečenica dovoljno je neobična da se osoba zapita je li istinita, ali kad se u priču uplete još njihovih 55 djece, što bioloških, što posvojenih, posjeti svingerskim klubovima i navodni višestruki pokušaji trovanja zbog porodičnih finansija, priča postaje sve bizarnija.

 

Međutim, dajući izjavu za brazilsku TV mrežu Globo, načelnik policije Allan Duarte potvrdio je njenu istinitost i okrivio Flordelis da je mozak operacije u navodnoj zavjeri ubistva.

 

Požrtvovnost

 

“Istraga je pokazala da je gospođin imidž altruizma i pristojnosti bio samo trik za stjecanje bogatstva i političke moći”, rekao je Duarte.

 

Flordelis dos Santos de Souza (59) rođena je i odrasla u faveli Jacarezinho u sjevernoj zoni Rio de Jainera. Jacarezinho je inače treća najveća favela u Riju. Nastala tokom industrijalizacije 1920-ih, danas ima više od 60 hiljada stanovnika koji žive na površini od 40 hektara.

 

Ovdje je Flordelis djetinjstvo provela, kao i sva djeca u tim divljim brazilskim kvartovima, okružena siromaštvom, nasiljem, lošim zdravstvenim uvjetima i nedostatkom obrazovanja. Tu je i započela svoju pjevačku karijeru i upoznala svog budućeg supruga, pastora Andersona do Carmoa (42), ranih 1990-ih. Zajedno su osnovali Zajednicu evangelističke službe Flordelis i posvojili nekoliko desetina djece.

 

“Jednog me jutra probudila strašna buka ispred moje kuće u Jacarezinhou. Kad smo moj suprug i ja otvorili vrata, bili smo zatečeni prizorom - ispred nas je bilo 37 tinejdžera i djece koji su bježali od ubistva na Central de Brazil, jednoj od glavnih željezničkih postaja u Riju. Tako je započela moja priča o usvajanju”, ispričala je Flordelis u intervjuu za lokalne novine 2015. godine.

 

Povijesni uspjeh

 

Nakon što je stekla veliku popularnost u Brazilu kao gospel pjevačica, 2018. godine odlučuje ući u politiku. Postaje članica Socijaldemokratske stranke (PSD) i na izborima za Kongres osvaja 197 hiljada glasova, što je najveći broj glasova u povijesti koje je žena osvojila u Riju.

 

Upravo ju je njen parlamentarni imunitet spasio od hapšenja kad je policija upala u njen dom. Flordelis je nekontrolirano jecala dok su istražitelji rovali po njenim stvarima u potrazi za dokazima. Optužili su ukupno 11 osoba, uključujući dos Santos, koja bez odobrenja Kongresa ne može biti uhapšena. PSD je u službenoj izjavio rekao da će njeno članstvo u stranci biti obustavljeno te će biti isključena iz stranke.

 

Potjernice za hapšenje raspisane su za devetero optuženih, od čega su petero dos Santosina djeca i jedna unuka.

 

Istražitelji tvrde da je Flavio dos Santos Rodrigues, njen biološki sin, ispalio 30 hitaca u svog očuha, i to pištoljem koji je kupio Lucas Cesar dos Santos, jedan od 51 posvojenog djeteta.

 

Ubistvo se dogodilo u ranim jutarnjim satima 16. juna prošle godine ispred garaže porodične kuće u gradu Niteróiju brazilske savezne države Rio de Janeiro. Prema policijskom izvještaju, 30 rupa od metaka pronađeno je uglavnom u predjelu prepona i bedra, a nekoliko je hitaca ispaljeno u prsa i jedan u glavu.

 

Flordelis pak tvrdi da je njen suprug ubijen tijekom pljačke te poriče umiješanost u ubistvo. Prošli je tjedan na društvenim mrežama objavila fotografiju s putovanja nje i Andersona u Izrael, uz opis kako je gubitak supruga “ostavilo veliku prazninu” u njenom životu i da je “gotovo odustala od svega”.

 

“Još uvijek sam zbunjena, dio mog svijeta zauvijek je nestao i dio mene je umro zajedno s tobom. Bol se miješa s buntom, bilo je previše surovo to što su ti napravili i tražim snagu u Bogu i sjećanjima za daljnju borbu. Jako mi nedostaješ, volim te i iz mog srca nikad nećeš otići”, napisala je pjevačica i zastupnica.

 

Istražitelji su sada, uz detalje istrage koje su poslali Kongresu, zatražili da joj se poništi imunitet.

 

“Flordelis je optužena da je orkestrirala ubistvo, regrutirala nekoliko svoje odrasle djece da sudjeluju u zločinu i pokušala sve prikriti kao oružanu pljačku”, tvrde tužitelji.

 

Isplanirala je sve

 

Istražitelj Antonio Ricardo Lima Nunes dodao je kako je “zaključak istrage da je gospođa Souza isplanirala ovo kukavičko ubistvo”. Optužuju ju i da je, prije nego što je naredila djeci da ga ubiju, pokušala najmanje šest puta otrovati svog supruga. Zavjera je počela još u maju 2018. godine, kad su rođaci Andersonovu hranu potajice “začinjavali” arsenom.

 

Otkriveno je da je jedna njihova kći, Simone, na internetu tragala za informacijama o “cijanidu u hrani”. No, tvrdi da je to radila samo iz znatiželje i kako bi pomogla prijatelju čiji pas ima tumor.

 

Časopis Globo piše da je pastor u jednom trenutku saznao ili barem posumnjao da ga se porodica planira riješiti jer je zaprijetio da će postaviti uređaje za prisluškivanje u sve telefone obiteljske kuće, zbog čega su počinitelji bili prisiljeni prijeći na korištenje jednokratnih telefona.

 

Motiv “barbarskog zločina” je želja za dobivanjem moći nad zajedničkim prihodima, tvrde tužitelji. Do Carmo je novcem upravljao “strogom kontrolom”, što se Flordelis nije sviđalo. Navodno je došlo i do burne porodične svađe u kojoj je Anderson zabranio supruzi da daje “povlašteni tretman” najdražoj djeci.

 

No, policija još uvijek nije sigurna u motive ubistva. Prošle su godine izašli s tvrdnjom kako sumnjaju da je ubijen zbog pastorove vanbračne izdaje. Brazilski mediji raspisali su se o raskalašenom životu koji je par vodio, dok su se u javnosti pretvarali da su savršeni porodični uzori.

 

Navodno je evangelički par često posjećivao svingerski klub u zapadnom Riju, gdje je celebrity pjevačica više puta primijećena kako pijana tetura.

 

Policija je prošle godine uhapsila dvojicu sinova, što znači da je oko 20 posto obitelji bilo umiješano u pastorovo ubistvo.

 

Operacija je nazvana “Luka 12”, što je referenca na novozavjetno poglavlje u kojem Isus poručuje svojim učenicima: “Ne postoji ništa skriveno što se neće otkriti, ni tajno što se neće saznati. Ono što ste izgovorili u mraku, na svjetlu će se čuti, a ono što ste šaputali u uho po skrovištima, propovijedat će se s krovova”.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI