Video/ Procesi predugo traju

Arnaut: Od Suda i Tužilaštva BiH tražiti statistiku o predugim procesima

Front 26.08.20, 15:56h

Arnaut: Od Suda i Tužilaštva BiH tražiti statistiku o predugim procesima
Najavio je da će Komisija na jednoj od narednih sjednica saslušati i predstavnike medija da vide sa kakvim se oni problemima suočavaju, jer smatra da su mediji u BiH možda i glavni alat za otkrivanje dijela korupcije i sve izmjene zakona trebaju ići u pravcu da im bude olakšan rad

 

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH zaključila je na današnjoj sjednici u Sarajevu da će od Suda i Tužilaštva BiH tražiti precizne statističke podatke o tome koliko krivičnih prijava nije rezultiralo podizanjem optužnice ili zatvaranjem istrage ni nakon dvije godine od podnošenja, te koliko suđenja trenutno ima na nivou BiH u kojim prvostepena presuda nije izrečena ni nakon dvije godine.

 

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut rekao je novinarima nakon sjednice da je nedopustivo da u demokratskom sistemu procesi predugo traju i zbog toga su se fokusirali na period od dvije godine. 

 

Dodao je da je Komisija odlučila da pozove glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da svjedoči te je poslano više upita prema njenom kabinetu, ali nisu bili u stanju da dobiju bilo kakav odgovor.

 

- Što se tiče drugih svjedoka, imamo odličnu saradnju, a sva pomjeranja ili otkazivanja su dosad bila iz objektivnih razloga, pri čemu je saslušan veliki broj svjedoka - naveo je Arnaut. 

 

Pojasnio je da Komisija prema svom planu rada treba okončati sva saslušanja i razmatranje dokumentacije do decembra i pripremiti konkretne akte, uključujući i zakonske prijedloge do juna 2021.

 

- Uzimajući u obzir naš dosadašnji rad na dobrom smo putu da to ostvarimo možda i prije nego što se očekuje - naglasio je Arnaut.

 

Najavio je da će Komisija na jednoj od narednih sjednica saslušati i predstavnike medija da vide sa kakvim se oni problemima suočavaju, jer smatra da su mediji u BiH možda i glavni alat za otkrivanje dijela korupcije i sve izmjene zakona trebaju ići u pravcu da im bude olakšan rad.

 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI