diskriminacija

Ljekari ostaju bez plate ako obole od korona virusa 'svojom krivicom': Po povratku s odmora, dočekao ih hladan tuš!

Hronika 26.08.20, 09:50h

Ljekari ostaju bez plate ako obole od korona virusa 'svojom krivicom': Po povratku s odmora, dočekao ih hladan tuš!
Udruženje ljekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu “kažnjeni”

 

Ljekare u Hrvatskoj su po povratku s godišnjih odmora dočekale različito sročene “ankete” i upozorenje uprava bolnica koja se svode na to da im neće biti isplaćena plata ako obole od koronavirusa, a zarazili su se tokom odmora “svojom krivicom” - prenose hrvatski mediji.

 
Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara (HUBOL) je to u saopćenju oštro osudilo kao “pokušaj diskriminacije i mogućeg protivpravnog postupanja” prema zdravstvenim radnicima.

 

Udruženje ljekara smatra da se time diskriminšu zdravstveni radnici u odnosu na ostalo stanovništvo, jer se planira da samo oni budu “kažnjeni”.

 

Navode da iako je ministar zdravstva, Vili Beroš, demantovao da će ljekarima biti zakinuta plata, svejedno ih dijeli u tri kategorije: zaraženi na poslu, van posla i bolesni.

 

HUBOL ukazuje da su kategorisanje način zaraze COVID-19 ljekara i “razvrstavanje i penalizovanje samo jedne grupe građana na temelju načina kako su se razboljeli, jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno”.


 
HUBOL je u saopćenju podsjetilo da je, po hrvatskim zakonima, neisplata plate, ako je posao obavljen u skladu s ugovorom o radu, krivično djelo i da će hrvatski ljekari, ako im prava budu prekršena, biti prisiljeni da se obrate sudu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI