Kako i koji su usvojeni današnji zaključci u Skupštini KS

SDA na koljenima: 'Četvorka', SBB, DF i Čampara glasali zajedno za mjere u zdravstvu KS

Front 25.08.20, 15:36h

SDA na koljenima: 'Četvorka', SBB, DF i Čampara glasali zajedno za mjere u zdravstvu KS
Zaključci su usvojeni sa 23 glasa “za”, dok je pet zastupnika bilo suzdržano

 

 

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je zaključke koje su na današnjoj sjednici predložile opozicione stranke Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), odnosno Četvorka, piše Pressmedia.ba.

 

Usvajanje zaključaka, pored zastupnika Četvorke, podržali su i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF) i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Aljoša Čampara.


Čampara je u izjavi za PRESS rekao kako niti u jednom od 15 zaključaka nije vidio ništa sporno.


- Zašto ne bih glasao? Zaključci su spoj potrebe građana s jedne strane i struke s druge strane. Samo mi je žao što Klub zastupnika SDA nije predložio ili bar podržao usvajanje predloženih zaključaka koji su dobri za sve građane. Mislim da smo trebali na ovom pitanju nadvladati političke razlike - rekao je Čampara.

 

Zaključci su usvojeni sa 23 glasa “za”, dok je pet zastupnika bilo suzdržano.


USVOJENI ZAKLJUČCI:


1. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da obezbijede potrebne uslove za unapređenje primarne zdravstvene usluge – unapređenje postojećih call centara za komunikaciju sa pacijentima, angažovanje mobilnih timova za tretman i praćenje COVID pozitivnih pacijenata, angažiranje svih raspoloživih medicinskih i laboratorijskih kapaciteta s ciljem uspostavljanje sistema prikupljanja i testiranja uzoraka koji će omogućiti saopštavanje rezultata pacijentu i nadležnom u roku od 8 sati nakon prikupljanja uzorka od pacijenta, promptno izdavanje i dostava rješenja o samoizolaciji COVID pozitivnih pacijenata,efikasnije praćenje mjera samoizolacije, rješenje pitanjatransporta COVID pozitivnih pacijenata na kontrolne preglede, ako se isti nalaze u kućnoj samoizolaciji.


2.  Jasno definisati protokol postupaka od prvog javljanja pacijenta u Covid-ambulantu koji podrazumijeva sve potrebne dijagnostičke postupke, odluku o daljem toku liječenja, i reguliše izdavanje propisane terapije u Covid ambulantama ili eventualnom dostavom putem mobilnih timova, bez mogućnosti da oboljeli pacijenti lično odlaze u apoteke i sami idu na dalje preporučene preglede. Ustanoviti referalni put pacijenta ka višim nivoima zdravstvene zaštite.


3. Jasno definisati protokol svih postupaka prilikom prijema klinički i laboratorijski pozitivnih pacijenata na opservaciju u zdravstvenu ustanovu (izolatorij), od prvog pregleda, dalje dijagnostike, terapijskih postupaka i definitivnog smještaja pacijenta uz definisano vrijeme svih postupaka i mjesta dijagnostike uz određivanje istih kao prioriteta, bez nepotrebnih zadržavanja pacijenata na ovom odjeljenju.


4. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da hitno naloži svim zdravstvenim ustanovama otvaranje vrata za sve ostale pacijente, radi ostvarivanja prava na zdravstvenu uslugu i tretman koji im je neophodan u cilju liječenja postojećih i novoustanovljenih oboljenja, uz definisanje redosljeda prioriteta u liječenju, a shodno epidemiološkoj situaciji i raspoloživosti kadra i eventualno potrebnih hospitalnih smještajnih kapaciteta.


5. Skupština Kantona Sarajevo zahtijeva od KCUS da, za potrebe Izolatorija, stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku KCUS, te da se u iste svrhe angažuju i drugi raspoloživi i neiskorišteni bolnički kapaciteti u Kantonu Sarajevo, a koji raspolažu potrebnim i adekvatnim higijensko-epidemiloškim uvjetima.


6. Nalaže se Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da sačine stepenovani Krizni plan o postupanju u odnosu na moguću epidemiološku situaciju i broj oboljelih, i o istom upoznaju sve relevantne subjekte.


7. Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo da analizira i angažuje po potrebi dodatne ljudske resurse u svim zdravstvenim ustanovama, za potrebe borbe protiv pandemije (medicinsko osoblje sa biroa, penzionisani doktori i medicinari).


8. Nalaže se Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da dostavi podatke o broju i raspoloživosti preostalih PCR testova za Kanton Sarajevo, te u u slučaju potrebe obezbijedi dovoljne količine za naredni period.


9. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da hitno imenuje ministra zdravstva KS, koji treba da koordinira svim navedenim aktivnostima.


10. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da će intenzivno raditi na rješavanju pitanja blagovremenih rezervacija i nabavki vakcina za COVID, kao i dodatnih količina vakcina protiv sezonske gripe, koje odmah po pojavi na tržištu moraju biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama, uz definisanje prioriteta.


11. Obavezuje se Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da urgentno hardverski, softverski i kadrovski optimizira funkcioniranje „MediT“ softvera i obezbijedi njegovo nesmetano korištenje od strane uposlenika 24 sata dnevno, te na taj način spriječi probleme s kojima se susreću zdravstveni radnici prilikom korištenja istog.


12. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da napravi jasan i jednostavan sistem pooštravanja i ublažavanja obaveznih mjera ponašanja građana u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo.


13. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo da napravi i primjeni jasan, intenzivan  i vidljiv model informiranja i edukacije građana Kantona Sarajevo o svim aspektima borbe protiv COVID-19, sa posebnim osvrtom na populaciju učenika i studenata.


14. Obavezuje se Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da sazove hitni sastanak predstavnika ministarstva i Naučnoga tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u toku pandemije  cilju razmatranja i hitne primjene mjera iz ranije dostavljenih dokumenata ovoga tijela.


15. Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da izvrše rekonstrukciju trenutnog saziva Kriznog štab Ministarstva zdravstva KS, kao i kadrovski kapacitira saziv Kriznoga štaba Vlade Kantona Sarajevo, kada i ako isti bude formiran, te da u ta tijela imenuje eminentne stručnjake iz svih odgovarajućih oblasti, neophodne za brze i pravovremene aktivnosti shodno epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Arhiv/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI