Ekspresna reakcija sa KCUS-a

Konaković opet nema pojma... Nadamo se da će se Opća bolnica konačno početi baviti covid pacijentima!

Hronika 25.08.20, 13:29h

Konaković opet nema pojma... Nadamo se da će se Opća bolnica konačno početi baviti covid pacijentima!
Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored Corona virusnih to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije gledaju putem TV ekrana


Nastavljena je redovna sjednica Skupštine KS na kojoj se zastupnici javljaju za diskusiju u vezi Informacije Kriznog štaba KS, Ministarstva zdravstva i Štaba Civilne zaštite u vezi pandemije. Između ostalih, zastupnik Elmedin Konaković je kazao da je "Infektivna klinika na KCUS-u jedina u regiji koja se na bavi koronom".
 

Tim povodom ekspresno su reagovali iz KCUS-a, te je doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti, uputio demanti ovih navoda.
 

Saopštenje prenosio u cjelosti:
 

- Kantonalni zastupnik Elmedin Konaković ponovo pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova u toku pandemije.
 

Tvrdnja da Klinika za infektivne bolesti KCUS jedina u regiji ne zbrinjava COVID pacijente je najbolji dokaz toga. Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99% svih pacijenata u Kantonu Sarajevo koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara. 
 

Kao posljedica toga tri ljekara i 13 medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti su bili zaraženi Corona virusom, a neki su još na bolovanju.  Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u Kantonu Sarajevo zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz Kantona Sarajevo na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz Unsko-Sanskog, Srednje-Bosanskog, Zeničko-Dobojskog te  Bosansko-podrinjskog kantona. 

 

Iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme i infektolozi Opće Bolnice "Prim.dr Abdulah Nakaš" početi da se bave pacijentima sa Corona virusom, jer su nažalost jedini, ne u regiji nego možda i u svijetu, koji se ne bave ovakvim pacijentima. Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored Corona virusnih to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji  svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije gledaju putem TV ekrana - navodi se u saopštenju šefa Klinike za infektivne bolesti Rusmira Baljića.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI