Do sad su nas spašavali 'politički razlozi'

Srbija bi mogla uvesti karantin za sve koji dolaze iz BiH, Hrvatske i Crne Gore: 'O tome se razmišlja svaki dan!'

Front 23.08.20, 15:20h

Srbija bi mogla uvesti karantin za sve koji dolaze iz BiH, Hrvatske i Crne Gore: 'O tome se razmišlja svaki dan!'
Odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku sa ljetovanja iz inostranstva sve je realnija

 

Korona je buknula u komšiluku, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali sada prijeti da se ponovo prelije i u Srbiju, piše beogradski Blic.

 

Naime, nakon što su mjesecima građani Srbije čekali i nadali se da će u augustu konačno biti otvorena grčka granica, te da će moći da odu ne ljetovanje na neku od omiljenih destinacija poput Halkidikija, Tasosa, Lefkade ili Zakintosa, kada su shvatili da od toga nema ništa okrenuli su se alternativnim varijantama.

 

A to su upravo Hrvatska, BiH (Neum) i Crna Gora koja je prije desetak dana donijela odluku da pokuša da spase svoju turističku sezonu uz pomoć srpskih turista, te su otvorili granicu uz obavezne testove. Prema posljednjim podacima Hrvatska ima 50,56 zaraženih na 100.000 stanovnika, sa tendencijom daljeg rasta, Crna Gora 146,9 oboljelih na 100.000 građana, a BiH čak 198,2!

 

Članovi Kriznog štaba ne kriju da nam prijeti opasnost od uvozne korone putem naših građana koji ljetuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH...

 

- Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete lošija je epidemiološka situacija nego što je to u našoj zemlji. Zabrinjava nas u ovom momentu povratak naših građana iz ovog regiona. Očekivano je da dođe do porasta broja oboljelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle u turističke destincacije - istakla je juče dr Darija Kisić Tepavčević.

 

Odluka o uvođenju obaveznog PCR testa ili stavljanja u karantin ili samoizolaciju po povratku sa ljetovanja iz inostranstva sve je realnija.

 

- Na nedjeljnom nivou se prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gdje imamo najviše građana, gdje treba uvesti eventualni PCR ili karantin nakon dolaska u zemlju. Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mjere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka nije još donesena, ali naravno da o njoj razmišljamo, to je odluka koja se evaluira na dnevnom nivou. Radimo epidemiološka istraživanja osoba koje se vraćaju, još nema alarmantnih signala, ali ta odluka je epidemiološki opravdana - zaključila je dr Kisić Tepavčević.

 

Obavezan PCR test za četiri zemlje

 

Srbija je za sada uvela obavezan PCR test (negativan nalaz) samo za građane iz četiri zemlje koji dolaze u Srbiju: Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Sjeverna Makedonija.

 

- BiH i Crna Gora se na toj listi nisu našle samo iz političkih razloga - otvoreno je rekao epidemiolog dr Predrag Kon.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI