BH novinari uputili javni protest BHRT-u

Od cenzurisanja filmske kritike još je skandaloznije objašnjenje BHRT-a u kojem priznaju da...

Mediji 23.08.20, 11:56h

Od cenzurisanja filmske kritike još je skandaloznije objašnjenje BHRT-a u kojem priznaju da...
Neprihvatljivo je da se autorski sadržaji na BHRT–u, kao javnom servisu, kreiraju (ili cenzurišu) u skladu sa potrebama klijenata ili pojedinačnim zahtjevima utjecajnih osoba, i da pri tome ignorišu temeljne principe slobode izražavanja i javnog informisanja, stoji u saopćenju Udruženja BH novinari

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Uredničkom kolegiju BHRT-a zbog cenzurisanja kritičkog osvrta novinara Mirze Skenderagića na film „Koncentriši se, baba“ reditelja Pjera Žalice, kojim je otvoren ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) .

 

- U okviru redovne sedmične rubrike na portalu BHRT „Nedjeljna kritika“, objavljen je autorski osvrt Mirze Skenderagića o navedenom filmu, a koji je skinut vrlo brzo nakon objavljivanja. Iz BHRT–a su saopćili da je komentar skinut zbog „nepoštivanja sistema rada“, kao i zbog odgovornosti ovog javnog servisa prema „pretplatnicima i poslovnim partnerima“.   

 

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim cenzurisanje legitimne filmske kritike i nasilno uskraćivanje prava gledateljima BHRT da čuju različite stavove o filmu Pjera Žalice, njegovim vrijednostima i umjetničkom dometu. Postupak odgovornih u BHRT–u nije ništa drugo do kršenje vlastitih Uredničkih principa i osnovnih vrijednosti javnog servisa, koji su utemeljeni na slobodi izražavanja i slobodi kritke, te pluralizmu ideja i stavova, kao osnovnim pretpostavkama političke debate o pitanjima od javnog značaja.  

 

Od cenzurisanja filmske kritike, još je skandaloznije objašnjenje BHRT u kojem direktno priznaju kako uredničke odluke prilagođavaju partikularnim potrebama i zahtjevima poslovnih partnera i pretplatnika. Ovakav pristup je protivan kodeksu novinarke etike i profesionalnim standardima – oni izričito zabranjuju političke mapulacije i uticaje bilo koje vrste, a posebno medijski klijentelizam. Zbog toga UO BH novinara naglašava kako je neprihvatljivo da se autorski sadržaji na BHRT–u, kao javnom servisu, kreiraju (ili cenzurišu) u skladu sa potrebama klijenata ili pojedinačnim zahtjevima utjecajnih osoba, i da pri tome ignorišu temeljne principe slobode izražavanja i javnog informisanja.     

 

Upravni odbor BH novinara poziva Regulatornu agenciju za komunikacije, nadležnu za poštivanje novinarske etike u javnim servisima, te Parlamentarnu skupštinu BiH, kao osnivača, da se najozbiljnije suprotstave kršenju javnog interesa i zavodjenju cenzure u BHRT–u , što je, na kraju, u suprotnosti i sa važećim Zakonom o Javanom servisu BiH, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI