Regionalni direktor WHO Europe upozorava

Vakcina neće okončati pandemiju koronavirusa. Pandemija može završiti sutra, ako...

Hronika 22.08.20, 14:11h

Vakcina neće okončati pandemiju koronavirusa. Pandemija može završiti sutra, ako...
Regionalni direktor WHO Europe, Hans Kluge, upozorio je države kako trebaju biti spremne i za nadolazeću sezonu gripe koja se bliži

 

U Evropi je zabilježeno više od 3,3 miliona zaraženih koronavirusom te više od 205 000 smrti od posljedica pandemije.

 

Evropska komisija odlučila je kupiti najmanje 300 miliona doza potencijalnog cjepiva od kompanije AstraZeneca. To je prva takva evropska kupovina cjepiva dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup.

 

Bilateralni sporazum EU odražava poteze SAD-a drugih bogatih zemalja, a prema inicijativi WHO-a, neke među njima su kritične. To dodatno smanjuje potencijalno dostupne zalihe u utrci da se osigura učinkovito cjepivo za Covid-19, piše Reuters.

 

Regionalni direktor WHO Europe, Hans Kluge, upozorio je države kako trebaju biti spremne i za nadolazeću sezonu gripe koja se bliži.

 

"Niti cjepivo neće okončati pandemiju. Pandemija će završiti kada svi preuzmu odgovornost i nauče kako se ponašati s virusom. A to ovisi o nama. Taj dan može biti sutra.

 

Sezona gripe se također približava brzo. Ključno je da države prate aktivnosti u vrijeme gripe i pojačaju rutinski nadzor nad oba virusa te da se promovira cijepljenje protiv gripe među rizičnim skupinama. Ovo je posebno važno ove godine jer moramo zaštititi bolnice i zdravstveno osoblje koje se već suočava i s koronom, kako ne bi bili preopterećeni", poručio je Kluge.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI