uklonjeno bez pojašnjenja za publiku

Nakon brisanja kritike filma Pjera Žalice sa stranice BHRT-a, pljušte reakcije na društvenim mrežama

Kultura 21.08.20, 16:01h

Nakon brisanja kritike filma Pjera Žalice sa stranice BHRT-a, pljušte reakcije na društvenim mrežama
Kritiku ovog filma, u okviru rubrike "Nedjeljna kritika", prvi je objavio zaposlenik Radija BiH i filmski kritičar Mirza Skenderagić, i to na zvaničnoj stranici ovoga javnog servisa, koja je potom ubrzo skinuta sa stranice BHRT-a, bez ikakvog pojašnjenja za publiku

 

Sarajevo Film Festival završen je sinoć dodjelom nagrada, ali, još uvijek se govori o filmu koji je otvorio njegovo 26. izdanje, po prvi put u online formatu. Riječ je o filmu "Koncentriši se, baba" reditelja Pjera Žalice, inače autora kultnih i hvaljenih ostvarenja "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza" - piše Faktor

 

Kritiku ovog filma, u okviru rubrike "Nedjeljna kritika", prvi je objavio zaposlenik Radija BiH i filmski kritičar Mirza Skenderagić, i to na zvaničnoj stranici ovoga javnog servisa, koja je potom ubrzo skinuta sa stranice BHRT-a, bez ikakvog pojašnjenja za publiku.

 

"Televizijski film bez ideje i autorstva" glasio je naslov njegove kritike kojom je dosta negativno ocijenio novi Žalicin film, konstatirajući da nije u rangu njegovih ranijih uradaka, zbog čega se po njegovom mišljenju, radi o dosta neuspješnom filmskom ostvarenju.

 

kritika-zalica-bhrt

Dio obrisanog teksta sa portala BHRT-a

 

"Nestanak" kritike za sobom je povukao niz rasprava na društvenim mrežama, uglavnom na Twitteru. Na svom Facebook profilu, tim povodom, oglasio se i profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Vahidin Preljević.

 

- SLUČAJ BABA. Kultura u kojoj se zabranjuje estetska - u ovom slučaju filmska - kritika osuđena je na propast, barem u ovom obliku. Utemeljena kritika, a o takvoj je ovdje riječ, motor je progresa, to bismo trebali znati još od prosvjetiteljstva. I njena ključna sfera je upravo estetska, u kojoj ne mogu postojati konačni sudovi. Zato je ona uvijek bila predvorje i eksperimentalno polje svakog društva koje stremi slobodi.

 

Ova afera s kritikom novog Žaličinog filma, međutim, pokazuje dvije stvari: da kritika, ona istinska, stručna i slobodna, u potencijalu i dalje postoji. To je dobra vijest. Drugo je to što je ovim skandalom potpuno ogoljen mehanizam samodopadne kulturne elite, ogrezle u nedostatku talenta, lijenosti, sujetama bez pokrića i manipulaciji moći. Nevjerovatna je (mada, kad se bolje pogleda, sasvim logična) bizarnost da se navodno liberalna filmsko-kulturnjačka elita pokazuje kao znatno manje tolerantna nego čak i politička, čija je kultura kritike već katastrofalna, te da iz tog miljea nema sad nikakvih peticija niti makar jednog glasa protesta protiv totalitarne žudnje da se ušutka jedan mladi i nadareni kritičar- napisao je profesor Preljević.

 

Profesor Preljević je među rijetkima koji se javno oglasio u vezi sa brisanjem kritike Žalicinog filma sa web stranice BHRT-a. Sarajevski, ali i umjetnici širom BiH šute, kao i akademska i medijska zajednica.

 

amer-obradovic

kenan-efendic

kenan-efendic-2

adis-karadza

 

Podsjetimo, DEPO portal je o uklanjanju ove kritike sa stranice BHRT-a pisao odmah nakon što je tekst 'nestao'. O tome više možete pročitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI