O promjeni Ustava BiH

Dodik visokog predstavnika u BiH nazvao 'masovnim kriminalcem' pa rekao šta misli o inicijativi Erica Nelsona

Front 18.08.20, 20:29h

Dodik visokog predstavnika u BiH nazvao 'masovnim kriminalcem' pa rekao šta misli o inicijativi Erica Nelsona
Kada je riječ o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati saglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta - RS-a i Federacije BiH, javila je Srna.

 

Povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da treba reformisati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

 

"Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno", rekao je Dodik novinarima u Stanarima.

 

Kada je riječ o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

 

"I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Republici Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti", rekao je Dodik.

 

On je zaključio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su državi date nadležnosti koje "nema po Ustavu i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obavještajno-bezbjednosne strukture i slično".

 

Dodik je istakao da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti "pokriven" određenim ustavnim promjenama.

 

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

 

"Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa... Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspiju ubijediti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao", rekao je Dodik.

 

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

 

"To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav", rekao je Dodik.

 

On je istakao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

 

"Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Daytona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave", rekao je Dodik.

 

On je istakao da SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez saglasnoti Republike Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

 

"Vjerujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo - ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da Bosna i Hercegvoina "u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činioci".

 

"Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u Parlament... Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI