Ministar najavio izmjene regulacionih planova u KS

Visina tornjeva u Novom Gradu će se morati smanjiti! Sarajevo će se za deset godina pretvoriti u 'Tibru', ako...

Front 18.08.20, 15:50h

Visina tornjeva u Novom Gradu će se morati smanjiti! Sarajevo će se za deset godina pretvoriti u 'Tibru', ako...
Prodaja zemljišta kod RTV-a koji je raspisala Općina Novi Grad u cilju izgradnje Kongresnog centra Sarajeva - taj plan se mora mijenjati jer visinom i koeficijentom prelazi odluke Studije, rekao je Kapidžić

 

Zbog Studije o urbanim ventilacionim koridorima općine u Kantonu Sarajevo općine će morati izvršiti promjene regulacionih planova, najavio je ministar prostornog uređenja u Vladi KS Faruk Kapidžić.

 

Na području općine Stari Grad nema niti jedne izmjene s obzirom na to da je na tom prostoru niska i mala gradnja, a svaki budući eksces je nemoguć upravo zbog ove studije i plana koji će biti donesen. Općina Centar treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor i Zetra; Općina Novo Sarajevo treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Kovačići, Kvadrant 30, Kvadrant C1 i urbanističkog projekta Bosna Auto Grbavica 2; Općina Novi Grad treba izbršiti izmjenu regulacionih planova Alipašin Most 7, Otoka, Mosta 2 i 3 i Kongresni centar Sarajeva; dok Općina Ilidža treba izvršiti izmjenu regulacionog plana Stup Nukleus.

 

„Malo su teže odluke, teže je to približiti građanima, jako je teško približiti investitorima i općinskim načelnicima. Općinski načelnici razumiju ovu stvar i ta energija je dobra i treba im samo malo kontrole i vide da je dobro da se Ministarstvo uključilo u taj proces, što je i zakonska obaveza. Mi bismo se u narednih 10 godina pretvorili u jedno veliko naselje kao što je Tibra. Ovo Ministarstvo se bori za prostor, a ne kao do sada okupiranje prostora i trošenje resursa. To je rezultiralo zagađenjem zraka, indirektno i vode, s te strane veliku ulogu igra urbanizam“, kazao je Kapidžić.

 

On je najavio da bi do kraja godine trebali biti okončani zakonski akti kao i urbanistički nacrt grada.  

 

Na pitanje kako će investitori biti obeštećeni s obzirom da će doći do promjena regulacionih planova i same gradnje, Kapidžić je kazao da treba uzeti u obzir sve faktore.

 

„Investitori se u jednu ruku mogu osjećati oštećeni obzirom da imaju važeći plan po kojem bi mogli da grade, ali isto tako kad su investitori kupovali, kupovali su prema nekom drugom planu i traženo je da povećaju spratnost i kvadraturu. Kad se vidi šta je u stvarnosti onda će se zauzeti stav na koji način će se pričati sa investitorima. Ovo je jedna normalna procedura u svim zemljama i nema ništa sporno“, kazao je ministar.

 

Istakao je da je on pristupio stručno ali da ima puno politike te se nada da će za ove radnje imati političku podršku.  

 

Kapidžić je spomenuo i najavljeni projekat izgradnje Kongresnog centra kod RTV doma za šta je već Općina Novi Grad raspisala javni poziv investitorima.

 

"Prodaja zemljišta kod RTV-a koji je raspisala Općina Novi Grad u cilju izgradnje Kongresnog centra Sarajeva - taj plan se mora mijenjati jer visinom i koeficijentom prelazi odluke Studije. Ta prodaja se može nastaviti, ali se plan mora izmijeniti. Bitno je da imamo kongresni centar i koncertnu dvoranu, ali u okviru tog plana su tornjevi visoke spratnosti stambenog i poslovnog karaktera i to treba da se revidira i spusti na ove koeficijente", rekao je Kapidžić.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI