FOTO/ POSJEČENI BALVANI RAZBACANI KRAJ IZVORA

Ko je odobrio privatnoj firmi da uništava šumu na samom vrelu rijeke Rakitnice?!

Biznis Klub 18.08.20, 14:46h

Ko je odobrio privatnoj firmi da uništava šumu na samom vrelu rijeke Rakitnice?!
Prva stabla posječena su na lokaciji Crna rijeka, ali planira se i dalja sječa prema Zucinim vrelima - tvre iz Udruženja 'Eko akcija' . Lokacija Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, općina Trnovo

 

 


U jeku zdravstvene i ekonomske krize nastavlja se sa uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine. Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume" priprema sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, istinskog dragulja naše prirode, koja je i zakonom zaštićeno područje - tvrde iz Udruženja građana 'Eko akcija'.


U saopštenju za javnost koje je tim povodom ovo udruženje uputilo, sa priloženim fotografijama, navodi se sljedeće:


- Dobili smo fotografije prvih balvana koji su posječeni i ostavljeni na samom izvoru rijeke.
Prva stabla posječena su na lokaciji Crna rijeka, ali planira se i dalja sječa prema Zucinim vrelima. Lokacija Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, općina Trnovo.

 

karta-podrucja-sjece


Iz 'Eko akcije" također navode i da, prema informacijama lokalnog stanovništva, sječu vrši privatna firma, ali uz odobrenje koje im je izdalo KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o.


- Istovremeno se i prema Visočici radi devastacija i sječa kržljave, pretplaninske bukve, na veoma strmom terenu, pored puta iza Sinanovića.
Tražimo od nadležne kantonalne inspekcije i nadležnog ministra Draška Jeličića, ministra privrede Kantona Sarajevo, da hitno obustave sječu šume na području rijeke Rakitnice i da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da trajno zaštite ovo područje - upozorava Anes Podić, aktivista Udruženja 'Eko akcija'.

 

Povodom ovog reagiranja te priloženih fotografija, DEPO Portal uputio je pitanja upravi KJP "Sarajevo-šume", no do objave teksta odgovore nismo dobili, ali se nadamo da će druga strana priče, ipak, stići naknadno.    

 

rakitnica-3

rakitnica-2

rakitnica

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI